"Санкції на рік, або Черговий рахунок за кримнаш "

5 березня 2015

США на рік продовжили обмежувальні заходи стосовно осіб через поглиблення конфлікту на сході України.  Як повідомляє прес-служба Білого дому, відповідне рішення ухвалив президент США Барак Обама, заявивши, що існує загроза безпеці й зовнішній політиці США.

«Продовжую режим національної надзвичайної ситуації, оголошений в указі 136602», —  йдеться в його заяві. За словами американського президента, загрозу становлять політика і люди, які підривають демократичні процеси й інститути в Україні, загрожують миру, безпеці, стабільності, суверенітету і територіальній цілісності й допускають неправильне використання належних їй засобів.

Згідно з інформацією, йдеться про різні обмежувальні заходи стосовно Російської Федерації, які уряд США ввів торік. Згадано кілька хвиль санкцій проти російських громадян та організацій, які повинні були відреагувати на окупацію Росією українського Криму та застосування сили в Україні. Підтримано зокрема торішні декларації й санкції від 6, 16, 20 березня та 19 грудня.

Водночас Захід укотре  застеріг Росію щодо можливості розширення санкцій, якщо порушення угоди про припинення вогню на сході України триватимуть. Про це було заявлено під час відеоконференції президента Європейської Ради Дональда Туска з лідерами Франції, Німеччини, Італії, Великобританії та Сполучених Штатів Америки, яка відбулася у вівторок, повідомляє прес-служба Ради Європи. 

Нагадаємо, США і Євросоюз спочатку наклали санкції на Росію через анексію Криму, а потім — через роль Москви в ескалації протистояння на Донбасі. Нині лідери Європейського Союзу та США обговорили ситуацію в Україні й заявили про готовність посилювати санкції, якщо мінські домовленості не виконуватимуть, і підтримувати українські реформи й українську економіку.

Крім того, лідери домовилися підтримувати й посилювати здатність і потужності ОБСЄ моніторити виконання мінських домовленостей. «Президент ЄР використає це обговорення для подальшої підготовки наступної Європейської Ради, яка відбудеться 19—20 березня», — зазначено в документі. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua