"Черкащани роблять техніку «зрячою»"

Владислав КИРЕЙ
22 жовтня 2014

Комплекс тем, які порушив Президент Петро Порошенко в ході робочої поїздки на Черкащину, містив питання, пов’язані зі зміцненням обороноздатності країни. Якщо у Навчальному центрі Держприкордонслужби «Оршанець» він приділив головну увагу готовності українських прикордонників до захисту кордонів, то під час відвідин науково-виробничого комплексу «Фотоприлад» більше йшлося про технічне оснащення війська. 

Підприємство виробляє системи прицілювання, наведення й керування вогнем бронетанкової техніки, вертольотів і артилерії, системи управління протитанковими ракетними комплексами, вертольотами і наземної техніки, прилади нічного бачення, апаратуру оброблення матеріалів аеро- і космічної фоторозвідки.

На заводі, де нині 850 працівників, давно склалася непроста фінансово-економічна ситуація, пов’язана із браком замовлень. За наполяганням Президента, «Фотоприлад» було включено до державного оборонного замовлення на 2015 рік: «Це означає, що ми будемо займатися тим, щоб це підприємство діяло».

Тим більше, що воно може виготовляти прилади нічного бачення і тепловізори, які за характеристиками не гірші від закордонних, однак коштують значно дешевше. Тому Президент висловив переконання, що немає потреби купувати високоточне оптичне обладнання за кордоном, оскільки українські підприємства здатні забезпечити його виробництво.

Задоволені таким підходом і на «Фотоприладі», адже державне замовлення дасть змогу завантажити потужності підприємства, оскільки раніше були розірвані контракти з Росією.

Генеральний директор — головний конструктор науково-виробничого комплексу Валентин Гордієнко ознайомив Президента з виробничими потужностями і продукцією заводу. Було продемонстровано приціл для танків «Булат» і «Оплот», прицільні комплекси для вертольотів, приціли для зброї та об’єктиви.

Під час робочої поїздки, зокрема в ході спілкування з журналістами, Президент торкнувся й інших питань. Характеризуючи особливості наступних парламентських виборів, він сказав, що вже зробив «досить рішучі кроки, аби вони пройшли прозоро». Глава держави вважає безвідповідальними дії тих депутатів, які не проголосували за зміни до закону про вибори, що мали б забезпечити волевиявлення військових у зоні АТО 26 жовтня.

«Аморально для депутата позбавляти воїнів права обирати», — сказав глава держави. Він також зазначив, що таке голосування народних обранців свідчить про правильність його рішення щодо розпуску Верховної Ради і оголошення позачергових виборів.

Президент повідомив про підписання Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян». Будуть проведені відповідні наради на рівні МВС, СБУ, прокуратури, які мають в цей останній тиждень забезпечити припинення підкупу голосів, фальсифікацій у комісіях. Такі приклади порушень є і в Черкаській області. Тож обласні керівники міліції, прокуратури отримають необхідні побажання від Президента: люди, які здійснюють підкуп, погрози, хоч би до якої політичної сили вони належали, повинні нести відповідальність і не потрапити в парламент, тому що вони нас тягнуть у минуле. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua