"Черкащани відновили лисичанську школу"

Олена ОСОБОВА
5 листопада 2014

Загальноосвітню школу I-II ступенів № 24, один із чотирьох україномовних навчальних закладів Лисичанська, влітку цього року було сильно пошкоджено через бойові дії: від обстрілів та вибухових хвиль повилітали шибки, зірвало покрівлю, вибило двері.

Стоїть школа на пагорбі, в оточенні териконів. Саме на них бойовики облаштували вогневі позиції. Найтяжчий обстріл стався за місяць до 1 вересня. Директор школи Ніна Чумак добре пам’ятає, як палав монітор комп’ютера у кабінеті заступника, і якби педагоги не прибігли вчасно та не загасили пожежу, хтозна, що залишилося б від споруди. Але ж лише місяць залишався до Дня знань...

Відремонтувати школу власними силами не було змоги, навчання відновили завдяки Черкаській облдержадміністрації, голова якої Юрій Ткаченко відшукав меценатів, котрі зібрали необхідні кошти й зробили ремонт. У школі було встановлено нові двері, 93 нових металопластикових вікна, повністю замінено понад тисячу квадратних метрів покрівлі. На ремонт пішло близько мільйона спонсорських грошей.

На урочисте відкриття оновленої школи приїхала делегація із Черкащини. І не з порожніми руками — Юрій Ткаченко привіз школярам комп’ютерну техніку, книжки, канцелярські вироби тощо.

У своїй промові він запропонував пов’язати лисичанську школу з пам’ятною датою — 365-річчям Української козацької держави та Гетьмана Богдана Хмельницького (пам’ятний барельєф черкащани привезли із собою). А також запросив школярів відвідати Черкащину. 

Юрій Ткаченко вручив дирекції школи сертифікат для поїздки в шевченківські місця й пообіцяв вислати за дітьми автобуси в будь-який зручний для них час.

Після урочистого відкриття школи в Лисичанську керівники Луганщини й Черкащини здійснили поїздку в с. Тошківка Попаснянського району, де позавчора терористи «ЛНР» обстріляли з «Градів» школу, зруйнувавши спортзал і їдальню.

«Я хочу, щоб уся Україна порівняла ці дві школи, — заявив голова Луганської ОДА Геннадій Москаль. — Бандити з «ЛНР» «Градами», «Смерчами» й «Ураганами» руйнують школи, соціальні об’єкти, вбивають мирних жителів, а Україна ціною величезних зусиль, в умовах гострого дефіциту коштів відновлює життєдіяльність постраждалих регіонів. Хай усі побачать, хто є хто…» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua