"Черкащина наближається до рекорду"

Владислав КИРЕЙ
26 липня 2013

УРОЖАЙ-2013. На Черкащині завершується збирання ранніх зернових. Кілька днів тому Президент України Віктор Янукович привітав хліборобів Черкащини з намолотом першого мільйона тонн збіжжя.

— Жнивна кампанія проходить організовано. Господарства в повній мірі забезпечені технікою й матеріальними ресурсами. Вже зібрано майже 80% площ ранніх зернових та ярих культур. Середня врожайність — приблизно 45 центнерів із гектара. Це на шість центнерів більше, ніж торік, — повідомив заступник голови облдержадміністрації Анатолій Івашкевич. — Очікуємо більш як 1 мільйон 300 тисяч тонн ранніх зернових та ярих культур. Вал зернових загалом буде трохи вищий, ніж торік. Проте не хочеться забігати наперед, адже не той хліб, що в полі, а той, що в коморі. Сподіваємося наблизитися до рекордного врожаю 2011 року.

Попри деяке зниження закупівельних цін на зерно, значний його валовий збір допоможе хліборобам успішно завершити рік. 

Потреби держави забезпечують угоди на поставку зерна до Державного аграрного фонду, яких укладено на 40 тисяч тонн. Приблизно така сама кількість збіжжя надійде й через державну зернову компанію. Третій напрям — регіональне замовлення. За розрахунками фахівців, області потрібно 55 тисяч тонн продовольчої пшениці, аби гарантувати, що кожного дня буде необхідна кількість зерна для випікання хліба. Проблем із цим не виникає — аграрії організовано наповнюють цей фонд. Найбільше підприємство з випікання хлібобулочних виробів «Черкасихліб» взяло зобов’язання не підвищувати ціни на хліб, а влада гарантує необхідні поставки зерна. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua