"Черкащина славить земляка"

Владислав КИРЕЙ
13 березня 2014

У 200-й день народження Тараса Шевченка його земляки з Черкащини родинами йшли до  численних пам’ятників Кобзареві, щоб покласти квіти і висловити слова глибокої пошани до національного генія. А учасники черкаського мотоклубу організували пробіг центральними вулицями міста, зупиняючись на кожній площі міста. Вони  також закликали  українців до єдності.

На Чернечу гору в Каневі, до могили Кобзаря, приїхали тисячі туристів з  України та зарубіжжя. Святкові заходи хоч і на вигляд скромні, зате були щирими й душевними. Біля могили народні колективи виконували гімн України, «Реве та стогне Дніпр широкий», «Червону калину» та інші українські пісні.

Цікаво, що в музеї, «осучасненому» Ларисою Скорик два роки тому, відвідувачів було не так багато, як завжди. Мистецтвознавці й культурні діячі, які раніше ознайомилися з експозицією музею, зауважують, що вона побудована неправильно, незручна для відвідувачів. Зокрема експонати виставлено в незрозумілому порядку і без підписів.

— На другому поверсі багато банерів, а мали б бути оригінальні картини. Це ж музей Шевченка, а не виставка репродукцій чи рекламних робіт, — зауважив відомий черкаський митець Іван Фізер.

Біля пам’ятника Іванові Підкові відкрито невелику козацьку церкву. Її освятили священики  трьох українських православних конфесій, прагнучи, аби вона була об’єднавчою, стала предтечею єдиної Помісної церкви. А щоб не була порожня, планують звезти з музеїв і передати на баланс заповідника ікони з фондів. Сама  церква залишиться на балансі Шевченківського заповідника.

Святкування дня народження Великого Кобзаря на малій батьківщині поета у Моринцях та Шевченковому також відбулося по-домашньому. Сільська громада та гості свята зібралися біля моринської школи, де виступили промовці та самобутні художні колективи. Особливо аплодували депутатові Моринської сільради Володимирові Опіканцю, який  розповідав про минуле і сучасність України, спираючись на слова творів Великого Кобзаря. Згадав і чужинців-окупантів і їхніх прислужників, яких в Україні вистачало в усі часи. 

10 березня за участю офіційних осіб та громадськості відбулася церемонія покладання квітів на Чернечій горі та панахида за Тарасом.  Наш Кобзар — не просто геніальний поет, наголошували промовці.  Своїм життям  він засвідчив  несприйняття зла в усіх його земних іпостасях. Як підкреслювали іноземні гості, Шевченко дуже популярний у багатьох країнах, на всіх материках. До того ж твори нашого земляка настільки актуальні, ніби написані вчора. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua