"Черкаську воду питимуть в Еміратах"

Роман КИРЕЙ
27 березня 2015

Готуються проекти для компанії Naser 

Al-Sayer із Об’єднаних Арабських Еміратів, яка планує інвестувати відразу в кількох напрямах. Йдеться про реанімацію збиткових сільгосппідприємств за допомогою приблизно 15 мільйонів доларів інвестицій. А ще партнерів зі Сходу зацікавила можливість виробництва у нас питної води для подальшого її експорту в ОАЕ, де проблема якісної води — одна з найактуальніших. Про це розповів керівник Агентства розвитку Черкащини Анатолій Хмільківський.

Хоча війна в Україні, стрімке падіння економіки, втрата напрацьованих економічних зв’язків і ринків збуту заважають залученню капіталовкладень в область, агентство прагне залучити інвесторів, дораджує і сприяє оперативному оформленню документів. 

За словами Анатолія Хмільківського, вдається залучити й певну кількість внутрішніх інвесторів. Приміром, триває активна робота з вимушеними переселенцями зі сходу країни, які розміщують в області свої виробництва, починають сплачувати податки до бюджету краю та створюють для черкащан нові робочі місця. До забезпечення житлом переселенців також залучаються інвестори та кошти, які виділяють у межах грантових програм.

Нині агентство готує масштабний проект впровадження енергоощадних технологій на державних і комунальних об’єктах. Їх планують втілити за допомогою засобів, що виділяють за Кіотським протоколом. Крім того, обласній владі передано великий проект альтернативного освітлення об’єктів соціальної сфери — шкіл, дитсадків області та концепцію заощадження енергоресурсів (спочатку її реалізують на базі адмінбудівлі обласної ради). Перспективні і плани щодо забезпечення твердопаливним устаткуванням соціальних об’єктів області —  уже укладено попередню угоду з компанією-постачальником технічного вугілля для Черкаської ТЕЦ і об’єктів соціальної сфери регіону.

Один із наймасштабніших, уже реалізованих проектів — відкриття на базі Черкаської філії Східного університету котельні на твердому паливі — автономної системи енергопостачання, що повністю забезпечила потребу у теплі навчального закладу та уможливила економію 30% витрат на опалення. На черзі — Черкаський національний університет імені Б. Хмельницького, проектом зацікавилась і гімназія №9. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua