"Чернігівці створюють умови учасникам АТО для адаптації до мирного життя"

Євдокія ТЮТЮННИК
3 квiтня 2015

Повертаючись із зони бойових дій, воїни не зразу готові включитися в мирне життя і ефективно працювати. За їхніми спинами лишився жах, котрий важко уявити мирному населенню.

Чернігівці намагаються допомогти демобілізованим учасникам АТО адаптуватися, влитися у мирне життя. За словами президента асоціації «Психодрама» Віктора Мозгового, найчастіше військові-земляки нарікають на те, що їх використали, зрадили, не визнають героями, як в інших частинах.  Так, це парадоксально, але чернігівці, котрі боронили країну від агресії, не отримали статусу учасника бойових дій у зоні АТО. Заступник військового комісара Чернігівського обласного військового комісаріату Вадим Лільчицький завважив, що про це потурбуються працівники військкоматів, а демобілізованим досить буде взяти у військовій частині витяги із наказів про зарахування на службу та зі штабу секторів — про перебування в зоні АТО.

Багато в кого можуть виникнути проблеми з поновленням на роботі. Тут великі надії покладають на нову бюджетну програму Мінсоцполітики.

Державні соціальні гарантії для учасників АТО — життєво необхідна складова. І в економічному, і в психологічному сенсі. Безоплатні ліки, першочергове безоплатне зубопротезування, забезпечення санаторно-курортним лікуванням, 70% знижки на житлово-комунальні послуги, 50% — за користування квартирним телефоном, безоплатний проїзд на всіх видах громадського та приміського залізничного транспорту — цілком заслужені. Учасників АТО, які потребують покращення житлових умов, мають забезпечити житлом і земельними ділянками для ведення особистого господарства. І це правильно, це по-людськи. Та вдома колишні воїни не застраховані від реальності, у якій деякі співгромадяни не надто шанують пільговиків.

Для учасників АТО та їхніх родин в області працює центр психологічної реабілітації. Але цього замало. На часі створення центрів, де надаватимуть системну допомогу за всіма напрямами — соціальним, психосоматичним, медичним, юридичним тощо.

«За чинними правилами, у нас належить мати одного психолога на 1000 громадян, — говорить Віктор Мозговий. — Тож вихід один: концентрувати таких фахівців у одному закладі».

…Чоловіки здадуть зброю і повернуться в родини. Вони виконали свій обов’язок по максимуму. І ставлення до цього має бути відповідне: хто тоді герої, якщо не вони? 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua