"Чи не замерзнуть українці взимку?"

Любомира КОВАЛЬ
20 листопада 2014

Теплі батареї та гаряча вода без перебоїв — ось про що напевно мріють усі українці напередодні зими. Чи справдяться ці очікування та що для цього робить держава, розповів заступник міністра регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов.

— Щодо опалювального сезону існує постанова Кабміну № 296, за якою всім тепловим підприємствам держави на цей рік довели лімітів на 30% менше, ніж торік. Увімкнути батареї в домівках споживачів керівники міст та районів мали змогу лише після узгодження безпосередньо з нашим міністерством та Міненерго. Тому, відстежуючи температуру повітря, ми такий дозвіл дали 20 жовтня. Тож нині до опалення підключено всі населені пункти держави, — сказав заступник міністра.

Він повідомив, що з огляду на сумарне використання енергоносіїв із серпня по нинішній день поки що вдається цих лімітів дотримуватися. При міністерстві працює диспетчерська, яка двічі на добу зв’язується з усіма регіонами, щоб дізнатися про перебіг опалювального сезону. Є такі диспетчерські і в областях, які отримують інформацію з міст і районів. Отже, міністерство завжди поінформоване про те, де та кому слід надати невідкладну допомогу, якщо вона потрібна. Нині якихось великих проблем немає. Є невеличкі пориви, які часто виникають під час запуску системи, та їх обов’язково ліквідовують і в якомога стислі терміни — упродовж максимум двох тижнів.

Тому головне завдання, яке маємо нині, — споживати газ у межах відведених державою лімітів. Для цього вжили певні заходи. Серед них — організаційні. Наприклад, у селі є будинок культури — велика споруда з багатьма кімнатами, а заходи там проводять не частіше ніж раз на місяць. Тому, звісна річ, немає сенсу опалювати всі ці кімнати упродовж усього сезону холодів. Тож більшість з них заради економії можна не підключати до опалення або підключати лише тоді, коли в цьому є нагальна потреба.

Окрім цього, замінили та реконструювали теплотраси, котельні, встановили теплоутилізатори. З метою економії використовуємо альтернативні види палива — понад 500 котелень перевели цього року на використання брикетів, соломи, дров, вугілля тощо. Як антикризовий захід розпочали нинішній опалювальний сезон на 5 днів пізніше, ніж зазвичай. У планах, якщо сприятимуть погодні умови, — завершити його на два тижні раніше, ніж торік.

— Також держава бере на себе зобов’язання компенсувати споживачу тепла 20% вартості котла, якщо людина хоче встановити його в приватному будинку. А ще розглядаємо варіант повернення державою 30% тіла кредиту власникам багатоповерхівок в особі ОСББ та приватних осель, якщо кредитні кошти підуть виключно на створення умов для економії палива: на обладнання котлів, теплопунктів, заміну вікон, утеплення фасадів, покрівель, підвалів. Це стимулюватиме споживачів до впровадження заходів з економії газу в комунальній сфері та в побуті, — наголосив Андрій Білоусов.

Також передбачається створити енергетичний фонд, де акумулюватимуться кошти іноземних компаній, які спрямовуватимуть на енергоефективність житлового сектору на умовах співфінансування з населенням.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua