"Чи стане «Щука» музеєм?"

Людмила ЩЕКУН
27 вересня 2013

Тільки після другого етапу обстеження підводного човна «Щ-216», що затонув під час Другої світової війни неподалік мису Тарханкут, стане відомою його подальша доля. Нагадаємо, що в липні цього року на унікальний об’єкт випадково натрапили спеціалісти Чорноморського центру підводних досліджень. Президент Віктор Янукович взяв під особистий контроль проведення необхідних робіт і можливість підняття субмарини.

Начальник пошуково-рятувальної служби ВМС України Віктор Двухшорстнов розповів, що під час вивчення членами експедиції та підводними апаратами корпусу субмарини біля 1-го і 2-го відсіків виявлено значні ушкодження. «Під час підйому човна це створює загрозу відриву його носової частини. Крім того, стан судна унеможливлює безпечне проникнення водолазів всередину», — констатував керівник служби.

Занепокоєння військових викликає те, що на борту підводного човна може зберігатися боєзапас торпед та артилерійських снарядів, які після довгого перебування у морській воді становлять велику небезпеку для водолазів. Тому питання про можливість підняття судна вирішуватимуть уже після другого етапу обстеження, яке триває. 

Керівник Чорноморського центру підводних досліджень Сергій Воронов зауважив, що, якщо всі варіанти підйому човна будуть неприйнятними через втрату цілісності об’єкта, розглядатимуть варіант підняття окремих деталей субмарини для створення експозиції. А сам човен, можливо, залишиться братською могилою і пам’ятником у відкритому морі всім тим 26 човнам, які загинули під час війни.

Нині Реском Криму з охорони культурної спадщини шукає найближчих родичів 47 загиблих членів екіпажу. «На сьогодні вже знайдено родичів 14 моряків. Вони проживають в Україні, Росії та Ізраїлі, — повідомила керівник Рескому Лариса Опанасюк. — Ми підтримуємо з ними зв’язок, просимо передати нам фотографії та інформацію про загиблих».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua