"Чи відпочиватимуть незрячі у своїх оздоровницях?"

Наталка ЩЕРБАНЬ
22 жовтня 2014

До редакції «Урядового кур’єра» надійшов лист від інвалідів зору, які вимагають підтримки і відновлення Боярського будинку відпочинку Українського товариства сліпих. Цей будинок розташований у затишній лісовій зоні й уже 50 років приймає на відпочинок і оздоровлення незрячих з усіх куточків країни. Проте останніми роками його приміщення потребують капітального ремонту та комфортного і зручного облаштування. За словами голови Комітету захисту і відновлення Боярського будинку відпочинку, інваліда першої групи по зору В’ячеслава Цапліна, два корпуси будинку відпочинку перебувають у неналежному стані, а керівництво Українського товариства сліпих (УТОС) не виділяє коштів на його відновлення і облаштування.

— Ми не раз зверталися до різних депутатів, владних установ із проханням підтримати будинок відпочинку для незрячих, — стверджує В. Цаплін. — Неодноразово з такою самою пропозицією наш комітет виходив і до центрального органу УТОС, але, на жаль, нас не чують.

По роз’яснення із приводу проблеми, що виникла навколо Боярського будинку відпочинку, «Урядовий кур’єр» звернувся до заступника голови Центрального правління УТОС Олександра Осадчого.

— Річ у тому, що кошти, які надають для фінансової підтримки УТОС із держбюджету, згідно з постановою Кабінету Міністрів від 01. 03. 2014 р. №65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету», не можна використовувати для ремонту приміщень (будівель). А окремо на Боярський будинок відпочинку кошти не надходять. Та ми розуміємо, що його потрібно зберегти для наших незрячих і тому намагаємось із резервів цю базу відпочинку підтримувати й поступово ремонтувати. Наприклад, 2009 року повністю перекрито дахи всіх будівель бази. Придбано котел для опалення одного зі спальних корпусів, закуплено обладнання для кухні та інший інвентар. Боярський будинок відпочинку працює. Цього літа у ньому безкоштовно відпочило понад 500 інвалідів зору.

Через скрутне економічне становище УТОС чимало його баз відпочинку потребують відновлення і капітального ремонту. А є оздоровниці, які намагаються відібрати в інвалідів. Ідеться про базу відпочинку «Івушка», що під Києвом на річці Козинці. Ще у 2010 році було здійснено рейдерське захоплення цієї бази, і відтоді УТОС намагається її повернути незрячим. Та вже є позитивні новини у цій справі. За словами О. Осадчого, виграно кілька судів, які дають надію на перемогу. І навіть цього року на базі вдалося відпочити інвалідам зору.

А ось кримський санаторій для незрячих ім. Наговіцина, розташований у Євпаторії, став великою втратою для УТОС. Адже долю санаторію, напевно, вирішено: кримський уряд намагається його привласнити. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua