"Чиновницькі автівки пішли з молотка"

Лариса ДАЦЮК
7 червня 2014

Якщо у державній скарбниці гуляє вітер, економити доводиться на всьому. Добре, що цього разу влада чи не вперше вирішила заощадити на собі, оголосивши аукціон з продажу державного майна, що обліковується на балансі автопідприємства господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів.

Оголошений 16 травня аукціон відбувся вчора. Його провела Універсальна товарно-сировинна біржа, яка виграла це право на конкурсних засадах. На торги виставили 73 лоти. Найдорожчі — «Мерседес» S660  за стартовою ціною 203 870,95 гривні та «Фольксваген-Фаетон» за 221 256,87 гривні, найдешевшою стала KIA Besta — за 23 941 гривню.

В урядовому гаражі залишається ще чимало машин. Фото Володимира ЗAЇКИ

Узяти участь в аукціоні виявили бажання 26 осіб. Усі вони подали належно оформлені  документи та сплатили  реєстраційні та гарантійні внески. Однак коли ліцитатор розпочав процедуру торгів, склалося враження, що аукціон не відбудеться, адже він почав знімати лоти один за одним. Причина одна: не надійшли заявки. Так тривало аж до 37 лота. Проте і його довелося знімати, адже, за правилами, торги можливі лише за умови надходження щонайменше двох заяв.

Отож вони розпочалися лише з лота №48, під яким значилася «Шкода-Октавія» за стартовою ціною 67 601,78 гривні. У результаті торгів її купив учасник із №4 за 74 361,96 гривні. Успішно продали також лоти №53, 55, 61, 67.  Але найбільший інтерес було прикуто до лотів №52 та 57, на які зареєструвалися по 10 учасників. Вони так завзято боролися за свої покупки, що в результаті аналогічну модель за 69 969,48 гривні  було продано за 104 954 гривні. А ціна ще однієї «Октавії» підстрибнула з 70 173,59 до 98 243 гривень.

Придбати ж найдешевшу вищезгадану автівку було лише двоє охочих, однак і вони підвищили ціну до 45 487,9 гривні.

Організатори сподіваються, що другий аукціон буде успішнішим. Принаймні, так запевнив кореспондента «Урядового кур’єра» генеральний директор Універсальної товарно-сировинної біржі Юрій Тараторін: «На першому аукціоні не всі ціни відповідали ринковим і тому автомобілі не реалізували. Ті лоти, вартість яких була адекватною, знайшли своїх власників. Однак була ще одна причина: аукціон хотіли зірвати, опублікувавши повідомлення, що він не відбудеться через відсутність заявок. Це й відлякало багатьох учасників».

Один із переможців торгів, якому пощастило придбати омріяну автівку, сказав, що його цілком влаштувало співвідношення ціна — пропозиція. Про це у кулуарах говорили й учасники торгів, мовляв, ціна на 15—20% нижча за ринкову. Однак це, мабуть, не стосувалося престижних «мерседесів», які через брак покупців зняли з торгів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua