"Чиновник збагачувався на маленьких переселенцях "

Іван ШЕВЧУК
9 липня 2014

«То бензин, а то діти!» Навіть у дрібного злодюжки Василя Алібабайовича із «Джентльменів удачі» було уявлення про межі цинізму. Одеському чиновникові з місцевого відділення Фонду соцстраху такого уявлення забракло. Він не погребував так званими відкатами за розміщення дітей, вивезених до оздоровчих таборів Одещини із території, де орудують терористи. За це його й затримали працівники СБУ.

«Зловмисник цинічно привласнював «дитячі» гроші за давно розробленою ним фінансовою схемою, — йдеться в офіційному повідомленні Служби безпеки. — Встановлено, що з таких незаконних оборудок Д. вже збагатився на 4 мільйони гривень, а до кінця оздоровчого сезону мав намір отримати ще понад 14 мільйонів».

Працівники СБУ затримали на гарячому — під час одержання чергового відкату в півмільйона гривень — довірену особу посадовця.

За цим фактом прокуратура Одеської області зареєструвала кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 (одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з конфіскацією майна.

Нині щодо Д. проводяться невідкладні слідчі дії. У пресі майже впевнено говорять, що цим Д., чиє ім’я правоохоронці не розголошують, є ніхто інший, як керівник Одеської дирекції Фонду соцстраху Валентин Дубовенко. Припущення це ∂рунтується не на збігові першої літери, а на тому, що чиновник уже потрапляв у поле зору правоохоронців за підозрою у корупційних діяннях. Тоді йшлося про махінації з коштами соціального страхування, під час яких державу «нагріли» ледь не на мільйон гривень, проте до затримання справа так і не дійшла.

Трішки раніше, у 2012—2013-му, на маніпуляціях з фальшивими лікарняними, за іншого, щоправда, головного фігуранта справи, працівники фонду провели корупційні оборудки на суму понад 20 мільйонів гривень.

Остання викрита схема передбачала, що певну частину бюджетних коштів (наводять цифру — 30%), виділених на розселення на Одещині дітей-біженців з Донеччини та Луганщини, санаторії мали повертати злочинній групі у вигляді відкатів.

Хоч у повідомленнях і згадується, що Валентин Дубовенко свого часу очолював міську організацію проросійської партії «Родіна», спроб шукати у діях правоохоронців політичний підтекст ніхто не робить. Цинічне шахрайство огидне за будь-яких політичних уподобань. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua