"Чиновника судитимуть за хабар"

21 серпня 2014

Нерідко люди, які хочуть придбати житло, дивуються: чого такі високі ціни на нього? Виявляється, що часто до вартості квадратного метра входить ще й корупційна складова, тобто хабарі, які забудовники змушені давати чиновникам, аби ті не гальмували зведення. Адже будівельний бізнес подекуди видається ласим шматочком для тих посадовців, які мають бажання на ньому нажитися. Особливо ж коли йдеться про такі потенційно привабливі для забудови території, як передмістя столиці. Тож натякають забудовникам: мовляв, хочеш, щоб не було проблем із земельною ділянкою і спорудженням об’єкта — розщедрюйся! Одного такого небайдужого до хабарів чиновника затримали в Київській області. Ним виявився керівник відділу архітектури та містобудування Бориспільської районної державної адміністрації.

Любов до хабарів закінчується тісним спілкуванням з правоохоронцями. Фото з сайту lpravda.com

Як встановило досудове розслідування, посадовець вимагав від представника забудовника неправомірну вигоду в чималенькій сумі — 1 мільйон 430 тисяч гривень. Як повідомила прес-секретар прокурора Київської області Анна Кіщак, за таку «винагороду» чоловік обіцяв посприяти, щоб було прийняте позитивне рішення щодо будівництва комплексу багатоквартирної житлової забудови, а також щодо видачі містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки. Те, що просив, отримав. Але тепер, вочевидь, самому доведеться розплачуватися за свої липкі руки.

Затримали чиновника ще навесні на стоянці одного з ресторанів неподалік Борисполя після отримання ним всієї суми «винагороди». А нині прокуратура Київської області передала вже до суду обвинувальний акт щодо цього посадовця. Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 5 ст. 368 (одержання службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі для себе, за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дії з використанням наданого їй службового становища, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди) та ч. 1 ст. 366 (складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів) Кримінального кодексу України. 

Інна МИКОЛАЄНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua