"Чого бракує для перемоги над Путіним?"

Ольга ПРОКОПЕНКО
5 лютого 2015

Фахівці, дотичні до воєнної справи, стверджують, що у російського президента як мінімум агонія. Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак вважає, що Путін перетворив Росію на дегенеративну державу і взяв курс на тривалу війну на знищення України. Що важливо в таких умовах? До останнього часу наша держава тримала курс на політико-дипломатичні важелі, тоді як військовий важіль залишався другорядним. 

— У зв’язку з цим наш центр напрацював такі напрями, — розповів військовий експерт. — Перший — створення професійного ядра армії. За рік-два цього не зробити. Але якщо ми обираємо такий курс, то навіть ті військові, що воюють нині на сході, стануть основою ядра армії. Паралельно треба змінити статус цих людей. Забезпечити їх мотиваційним пакетом соцгарантій. Передовсім це збільшення грошового забезпечення, страховка життя, надання житла тощо. Отоді й за людьми не треба буде бігати.

Другий напрям — зробити жорстким контррозвідувальний режим. Зокрема щодо людей — носіїв антиукраїнських настроїв. Адже один з козирів Путіна — потужна пропаганда всередині нашої держави.

Третє. Очевидна жорсткіша інформаційна політика. Досі в Києві працює офіс Інституту країн СНД, руський медійний центр, ворожі редакції ЗМІ, зокрема РИА Новости. Настав час поставити крапку в питанні інформаційної політики.

Четвертим напрямом Валентин Бадрак назвав озброєння. І пояснив: «Досі спостерігаємо, що переозброєння відбувається хаотично з акцентом на зразки радянського виробництва. Курс на переозброєння має бути таким, щоб довести бойові спроможності українського війська воювати вночі, здійснити перехід на безконтактне ведення війни і забезпечення систем новими технологіями. Безсумнівно, для цього слід створити центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, який керуватиме оборонною промисловістю, про що йшлося в коаліційній угоді. Вперше це питання озвучено ще влітку під час парламентських слухань. Адже й досі оборонна промисловість не має керівника. Через це немає й визначеності, приміром, щодо першочерговості закупівель. Чому віддати перевагу — снайперським гвинтівкам чи старим автівкам британського походження?»

Експерт припускає, що військове протистояння на сході країни може тривати роками. «Коли Путін відмовиться від думки про знищення України, тоді війна швидко закінчиться, — сказав Валентин Бадрак. — Улітку йшлося про завершення війни за три тижні — місяць. Так би й було, якби не російські регулярні підрозділи, які ввійшли на територію України».

Звісно, кожен з нас сподівається на якнайшвидше видворення ворога з української території й припинення воєнних дій. Однак події сьогодення — сигнал до того, що роззброєння і демілітаризація — це блеф. Армія завжди має бути нагодованою і по-сучасному озброєною. Економія тут навряд чи доречна. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua