"Чому квадратний метр став дешевшим"

26 липня 2013

РОБОЧИЙ ВІЗИТ

Олександр Вілкул у Донецьку 72 родинам вручив ключі від нових квартир 

Перебуваючи у Донецьку з робочим візитом, віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул відвідав кілька інфраструктурних об’єктів соціального значення. Зокрема урядовець узяв участь у відкритті будинку на вул. Багратіона, 54 та вручив ключі від квартир 72 родинам, які завдяки підтримці держави одержали власне житло.

«Нове власне житло сьогодні отримали ще 72 родини, серед яких освітяни, медичні працівники, держслужбовці та молоді сім’ї. Щиро вітаю новоселів», — сказав Олександр Вілкул.

Із 72 родин, які стали новоселами, 61 скористалася пільговим молодіжним кредитом (тобто кредит видають під 3% річних на період до 30 років), а 11 купили квартири за державною програмою здешевлення іпотечних кредитів (тобто кредит громадянам надають строком на 15 років під фактично 3% річних; максимальна ставка за кредитом — 16%, з яких 13% компенсує держава).

При цьому для здешевлення вартості квартир уряд надав допомогу і забудовникам. Зокрема під будівництво житлового кварталу на вулиці Багратіона було безкоштовно виділено земельну ділянку. Також за рахунок місцевого бюджету до будівельного майданчика підведено зовнішні комунікації, зокрема лінії електропередач, водопровідну систему (тепле і холодне водопостачання), каналізацію.

«Усі ці заходи дали змогу знизити вартість квадратного метра житла. Середня вартість квадратного метра у новобудові — 6 тисяч 250 гривень. Така ціна на 15% нижча за вартість квадратного метра первинного житла в інших новобудовах Донецька. У рамках соціальних ініціатив Президента уряд створив ефективний механізм, за яким люди можуть придбати власне житло за доступною ціною. Це реальний крок у розв’язанні гострої житлової проблеми українців», — підкреслив віце-прем’єр.

Так, за його словами, завдяки державній підтримці з 2010 року вже понад 7 тисяч українських родин стали власниками нових квартир. Зокрема, на Донеччині за державними програмами доступного житла близько 200 сімей отримали власне житло.

Олександр Вілкул наголосив, що програми із забезпечення громадян доступним житлом не тільки вирішують «квартирне питання» українців, а й стимулюють розвиток будівельної індустрії та суміжних галузей вітчизняної економіки: одне робоче місце в будівельній галузі створює ще п’ять у суміжних. Крім того, програми дають змогу збільшити обсяги використання будматеріалів вітчизняного виробництва.

Також у Донецьку Олександр Вілкул ознайомився з ходом будівництва мультифункціонального спортивного комплексу «Кальміус Арена», що прийматиме матчі Євробаскету-2015. Загальна місткість «Кальміус Арени» становитиме 16 500 глядачів під час проведення концертних заходів, 13 200 — під час матчів із баскетболу, 12 800 — під час хокейних поєдинків. Паркінг міститиме близько 700 місць.

«На новій багатофункціональній арені можна буде проводити змагання з майже 100 видів спорту, зокрема хокею, баскетболу, боксу, легкої атлетики. Можливе проведення різних видів шоу, концертів та виставок. Трансформація комплексу під той чи інший захід триватиме всього одну ніч», — цитує слова віце-прем’єра його прес-служба.

У ході візиту Олександр Вілкул також провів робочі наради та виїзне засідання колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Про це докладніше читайте у наступному номері.   

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua