"Чому не знижуються ціни на хліб?"

16 листопада 2013

Упродовж десяти місяців року коливання середніх роздрібних цін на основний продукт було неістотним — у межах 2—3%. Про це свідчать дані аналітичного дослідження, проведеного Державною інспекцією України з контролю за цінами.

У І кварталі 2013 року зростання середніх роздрібних цін на масові сорти хліба у більшості регіонів було обумовлено певними об’єктивними чинниками. Так, збільшення основних витрат хлібопекарських підприємств (витрати на сировину (борошно), на оплату праці (зростання мінімальної заробітної плати у січні 2013 року), оплату енергоносіїв) спричинило підвищення собівартості масових сортів хліба. В Україні протягом І кварталу на підприємствах торгівлі спостерігалося зростання середніх роздрібних цін від 1,8% до 2,8%  (залежно від сорту).

Соціальні сорти мають стабільний попит у споживачів. Фото Володимира ЗAЇКИ

З ІІ кварталу цінова ситуація на ринку хліба істотно не змінювалася. За квітень—жовтень 2013 року у країні на підприємствах торгівлі спостерігалося зростання середніх роздрібних цін від 0,1% до 1% (залежно від сорту). Незначні коливання середніх роздрібних цін у регіонах переважно були обумовлені зміною асортименту хліба в мережі роздрібної торгівлі. Так, на деяких хлібопекарських підприємствах припинено випуск хліба простої рецептури на користь виробництва хліба поліпшеної рецептури. Також у квітні—жовтні 2013 року спостерігалося закриття виробничих площ хлібопекарських підприємств (зокрема в Києві, Київській та Донецькій областях), що негативно вплинуло на рівень цін на хліб у регіонах.

«На жодному із хлібопекарських підприємств — як тих, що нині діють, так і тих, що плануються до відкриття, — чітко не визначено питомої ваги хліба простої рецептури в загальному обсязі виробництва. При цьому на законодавчому рівні також залишається неврегульованим питання щодо визначення обсягу виробництва хліба простої рецептури. Варто зазначити, що виробництво соціальних сортів хліба на більшості хлібопекарських підприємств збиткове, тому зниження цін на борошно, зафіксоване в липні 2013 року, не позначилося на зниженні роздрібної ціни на «соціальний» хліб». Зазвичай виробники хліба компенсують свої втрати за рахунок інших — дорожчих сортів, споживачі яких не належать до категорій соціально незахищених громадян», — зазначає голова Держцінінспекції Олександр Кисельов.

Майже у всіх регіонах України зниження цін на борошно не позначилося на рівні цін на більшість сортів хліба масового вжитку, повідомляє прес-служба Державної інспекції з контролю за цінами. Тому у ІІІ та IV кварталах цього року в умовах зниження цін на зернові та незмінного рівня інших складових собівартості виробництва (витрат на оплату праці, на енергоносії, транспортування) у більшості регіонів спостерігалася стабільна цінова ситуація на ринку хліба.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua