"Чому прикордонники не можуть оглянути російські «гуманітарні» конвої"

Ірина ПОЛІЩУК
6 червня 2015

Після приїзду чергового російського «гумконвою» сепаратисти починають обстрілювати українські позиції та звичайні мирні населені пункти з подвійною силою. Тож навряд чи цей вантаж саме гуманітарний, адже стріляють сепаратисти не картоплею чи макаронами, а набоями.

Як розповіла «Урядовому кур’єру» жителька окупованої Брянки Луганської області Наталія Іванова, за час, протягом якого порядкує «ЛНР», лише раз людям дали продуктову допомогу. А конвої їздять постійно. До того ж видавали українські продукти, тобто допомога була з українського боку, хоч переконували людей у протилежному. Аби насправді завозили стільки продуктів і роздавали їх населенню, то харчів вистачало б.

— Загалом в Україну у складі 28 так званих гуманітарних конвоїв уже прибуло 3358 вантажівок та автомобілів супроводу, — наголошує помічник голови Держприкордонслужби України — прес-секретар Олег Слободян. — Лише 34 з них — ті, які прибули у складі першого конвою у серпні 2014 року, було оформлено відповідно до міжнародних та вітчизняних норм. 554 автомобілі — без будь-якого контролю українських прикордонників. Щодо 2770 автівок, то представники української міжвідомчої групи лише зазирнули в автомобілі, однак їм не дали змоги перевірити вміст тари, яку перевозять. Під час візуального контролю 2770 автомобілів зброї чи боєприпасів не виявили. Проте представники української сторони спостерігали значну кількість вантажу, який не належить до категорії гуманітарного, це 422 бензовози, 18 автомобілів зв’язку, 133 авто технічної допомоги, а також кілька автівок із літературою невстановленого змісту, багато — із запчастинами, гумою для коліс, потрібною для автомобілів підвищеною прохідності.

Але саме ці машини росіяни особливо ретельно охороняють від огляду наших прикордонників. Щоразу РФ доставляє вантажі на територію України з порушенням міжнародного й українського законодавства, перевозячи «допомогу» на тих ділянках кордону, які тимчасово перебувають під контролем незаконних збройних формувань. Пункти пропуску, які контролюють українці, ці гумконвої принципово об’їжджають окупованою стороною. І це попри те, що отримати статус гуманітарного конвою нескладно.

Із серпня 2014 року Російська Федерація направила до України 28 так званих гуманітарних конвоїв.

— Візуальний огляд — узгоджена і оптимальна форма моніторингу української сторони під час проїзду так званих гуманітарних конвоїв. Цю процедуру здійснюють у контексті реалізації пункту 4 мінських домовленостей, — сказав Олег Слободян.

Та чи можна вважати гуманітарними вантажі, які перевізник старанно засекречує від прикордонників, не даючи змоги навіть зазирнути в автівку? А що вже говорити про вантажі, які перевозять через не підконтрольні Україні ділянки кордону, а то й взагалі об’їжджаючи пункти пропуску манівцями?

І ми добре розуміємо й не раз уже відкрито говорили, що в коробках, на яких зазначено «макарони» чи «тушонка», — щось значно небезпечніше, наприклад зброя. Але такої допомоги нам не потрібно.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua