"Чому в нас ціна на «Плавекс» зашкалює?"

Микола ПЕТРУШЕНКО
23 квiтня 2014

Якщо, за підрахунками фахівців, ще рік тому кожен шостий громадянин відмовлявся лікуватися через недоступність ліків, то тепер таких людей стає більше. Про це, зокрема, йшлося під час прес-конференції з президентом Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктором Сердюком і головою правління Союзу споживачів медичних послуг Владиславом Онищенком.

Там, де влада дбає про громадян, сказав Віктор Сердюк, держава компенсує ціни на ліки, бо скрізь вони дорогі. Приміром, у Польщі на деякі препарати — до 99%. У нас з цього приводу за останні 20 років було багато заяв, намірів, планів реформування. Однак ситуація з кожним роком загострюється. Зате існували корупційні схеми, які давали змогу збагачуватися на народній біді.

Оскільки за 20 років влада так і не виробила ефективного шляху збереження здоров’я громадян, на наші проблеми звернула увагу Рада Європи. В її декларації, нагадав Віктор Сердюк, міститься заклик збільшити бюджетні витрати на охорону здоров’я. Цього не зробили. Причина одна: брак коштів. І на цей випадок у європейській хартії, до речі, підписаній Україною, є порада: при нестачі державних коштів на охорону здоров’я слід звернутись за допомогою до бізнесу. Цього теж не було.

— Тому люди також помирають і з медичних причин, — узагальнив Віктор Сердюк.

Продовжуючи тему, його колега зазначив: якби держава компенсувала населенню частину вартості ліків, тоді вона прискіпливо стежила б і за ціновою політикою. Й не лише в аптеках. Фармсектор має забезпечувати доступність, якість, безпечність і ефективність медикаментів, а також раціональне їх застосування. На думку фахівця, кожна з цих проблем не розв’язана.

Скажімо, для лікування серцево-судинних хвороб використовується 161 препарат. В Україні є 55, з них 53 — імпортні. Один із них — «Плавекс». Упаковка в нашій країні коштує 900 гривень. В Молдові — 139 гривень (у перерахунку).

Не секрет, що ефективність багатьох препаратів, м’яко кажучи, залишає бажати кращого. Тому є препарати іноземного виробництва, 85% випуску яких реалізується саме на нашому ринку — туди, де є належний контроль якості і безпечності, їх не пускають.

У нас реклама нерідко заміняє рекомендації лікарів. Тому часто-густо пацієнти платять не за здоров’я, а саме за рекламу. Приміром, за рік продали одного препарату на 122 мільйони гривень. На його рекламу фірма витратила 77 мільйонів. Звісно, ті кошти було закладено в ціну пігулок. Тож самолікування стало загрозою для суспільства.

— У нас є проблема забезпечення ліками, — сказав Владислав Онищенко, — але немає стратегії її розв’язання. А коли бракує напряму розвитку, не зрозуміло куди і як йти. Ми навіть не знаємо, чи хочемо побороти залежність від імпорту.

Ліки дорожчають. А що буде, якщо гривня стабілізується? На думку експертів, ціна на життєво важливі препарати, торгові надбавки на які контролює держава, може знизитись. Важко прогнозувати, що буде з іншими. А таких вживають значно більше. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua