"Чому винуватець загибелі людини розгулює на волі?"

14 серпня 2014

У цій історії тісно переплелися трагедія й людська небайдужість з одного боку і підлість та злочинне боягузтво — з іншого. Йдеться не про такий уже й рідкісний, але від того не менш драматичний випадок, що стався понад три тижні тому в Деснянському районі Києва. Того дня, 16 липня, ніщо не віщувало біди для Ольги Шолкової — вона вирішила зранку зайти в магазин, зробити покупки, занести їх додому матері, а потім уже їхати на роботу. Можливо, подумки планувала свій робочий день, думала про майбутнє, якому вже ніколи не судилося здійснитися. 

 Коли Ольга почала йти пішохідним переходом на вулиці Бальзака, неподалік будинку №55, де проживала з матір’ю, з-поза авто, які її пропускали, на шаленій швидкості вилетіла біла «тойота камрі». Мабуть, сильний удар — це єдине, що Ольга встигла усвідомити. А далі — вічна темрява. Удар був такої сили, що дівчину просто перекинуло через авто. За кілька днів Ольга Шолкова померла в лікарні швидкої допомоги. Її поховали на «Лісовому» поруч із дівчиною, яку теж збив на смерть автомобіль. Тепер її друзі через соцмережі намагаються знайти свідків цієї трагедії, оскільки авто з місця події зникло. Так само могло статися і у трагічному випадку з Ольгою, але, на щастя, в нас не перевелися люди, які готові прийти на допомогу іншим і навіть ризикувати собою задля торжества справедливості.  Один свідок цієї події одразу ж кинувся на допомогу, зателефонував до «швидкої» та чергового управління внутрішніх справ. Другий на своєму «мерседесі» почав переслідувати злочинця. Той, збивши Ольгу, намагався зникнути з місця події. Втікаючи від «мерседеса», власник «тойоти» в селі Троєщина на одному з поворотів не впорався з керуванням і «поклав» своє авто на бік. При цьому зніс біля сільського будинку частину паркану. Далі — вистрибнув з авто і втік. Міліціонери, які прибули на місце події, застали лише трьох пасажирів «тойоти». Всі вони були в нетверезому стані, як, до речі, і власник авто, про що стало відомо того ж дня. Зауважмо, в такому стані вони всі були вже о 6.55 ранку, що може свідчити про нічну пиятику.

Заведено вважати, що злочинцем людину має право назвати лише суд. Однак як інакше назвати в цьому випадку 27-річного Віталія Д., який сів за кермо в нетверезому стані, збив на смерть людину, не зупинився, щоб надати їй допомогу, і намагався зникнути з місця події? Навіть одна з перелічених дій цього власника «тойоти» є підставою для порушення кримінальної справи. А враховуючи, як він діяв після ДТП, то й для утримання під вартою.

Однак Віталій розгулює на свободі і, ймовірно, робить усе для того, щоб уникнути покарання. А знайомств у нього для цього, очевидно, вистачає. В принципі можна допускати різний перебіг подій, однак усе стане остаточно зрозумілим після завершення необхідних процесуальних та слідчих дій. Тоді можна звернутися із запитом до відповідних органів і продовжити розслідування цієї події. Адже всі дані Віталія, прізвище слідчого ГУ МВС, який веде справу, редакції відомі. І в цьому разі йдеться не лише про смерть дівчини, яка була єдиною надією і годувальницею для матері-пенсіонерки, врешті-решт потрібно покінчити з ганебною практикою, коли мажори, високопоставлені функціонери (як-от Леонід Черновецький) убивають на дорогах людей і залишаються безкарними. Бо загальновідомо, що безкарність породжує вседозволеність, в чому не раз доводилося переконуватися багатьом громадянам України. І якщо ми справді обрали європейський шлях до свого майбутнього, то законність не має бути вибірковою. 

Микола ТЕШЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua