"«Чорнії брови» мовою індійського танцю"

Микола ШОТ
9 жовтня 2014

Нині кожен із нас прагне, як може, допомогти рідній Україні: хто зі зброєю в руках боронить її державну незалежність, а хто своїм мистецтвом за морями-океанами привертає увагу до теперішніх страшних подій, які спричинені російською агресією та окупацією. Тернополянка Еліна Абакарова нещодавно повернулася з далекої Індії. В столиці цієї країни вона виступила із сольною танцювальною програмою. Принагідно зауважу, що цей концерт став можливим завдяки підтримці Посольства України в Республіці Індія та Товариства дружби Україна — Індія. 

Готуючись до сольного виступу в Делі, пані Еліна вирішила відтворити за допомогою жестів і мистецтва індійського танцю популярну українську пісню «Чорнії брови, карії очі». Адже мала бажання донести індійському глядачеві красу української пісні та її зміст. Одразу зауважу, що це не перший такий експеримент танцівниці. В її репертуарі є також добре знана народна пісня «Ішов козак потайком».

Індійський танець потребує ретельної підготовки та внутрішньої рівноваги. Фото з сімейного архіву Еліни Абакарової

Еліна Абакарова виконала й чотири танці, присвячені богу Шиві та його космічній божественній природі, запропонувала композицію, що возвеличує подвиги Крішни. На думку танцівниці, цим вона засвідчила, що маємо бути в єдності й гармонії з божественною природою Всесвіту,  одухотвореними, тобто підніматися вище буденних проблем, відчувати щастя, яке не обмежене суворими земними рамками. До програми пані Еліни ввійшов і танець «Bho Shambho», текст до якого написав відомий індійський духовний лідер Даянанд Сарасваті. Автор використав різні поетичні порівняння для опису видимих і невидимих проявів духу.

Підготовка і сам концерт у Делі стали для Еліни Абакарової «пошуком нових форм художнього вираження філософських і поетичних ідей, відтворення індійської поезії через танець». Додам, що вперше з танцювальною програмою до Індії тернополянка приїхала торік у грудні.

Пані Еліна переконана, що пізнання інших культур і міжкультурне спілкування загалом розширює світогляд людини, робить її відкритою для всього світу й чогось нового. 1995 року вона створила в Тернополі ансамбль індійського танцю «Амріта», що в перекладі з санскриту означає «напій безсмертя». Давньому танцювальному мистецтву Еліна Абакарова навчалася у кращих майстрів Індії. Твердить, що індійський танець — це не лише набір рухів, а синтез драми, танцю, міфології, філософії та метафізики. Щоб займатися ними, потрібно передовсім мати терпіння, а також справжній інтерес до внутрішнього світу людини. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua