"Чорнобиль і Фукусіма залишаються в центрі уваги"

28 серпня 2013

Пройшло третє засідання Українсько-японського комітету зі співробітництва на рівні міністрів закордонних справ. Під час заходу Леонід Кожара та Фуміо Кісіда обговорили стан і перспективи подальшого розвитку глобального партнерства, встановленого між країнами за підсумками офіційного візиту Президента Віктора Януковича до Японії у січні 2011 року, а також можливість організації візиту глави японського уряду в Україну.

У контексті розвитку співробітництва по лінії «Фукусіма — Чорнобиль» Леонід Кожара підтвердив готовність української сторони надавати необхідну експертну й технічну підтримку Японії в подоланні наслідків аварії на АЕС «Фукусіма-1», повідомляє прес-служба МЗС.

Сторони також відзначили важливість нарощування двосторонньої торгівлі та розвитку інвестиційного співробітництва, необхідність укладення у найближчій перспективі угоди про лібералізацію, сприяння та захист інвестицій, погодили цьогорічне проведення чергового засідання Українсько-японської комісії з науково-технічного співробітництва.

Вже на брифінгу Леонід Кожара зазначив, що Україна і Японія мають намір підписати двосторонню угоду щодо інвестицій. І в такий спосіб активізувати економічну співпрацю. За його словами, Україна для Японії є важливим економічним партнером. Зокрема тому, що постачає велику кількість продовольства та має великий економічний потенціал.

Також країни домовилися проводити спільне космічне спостереження за Чорнобильською зоною відчуження та АЕС «Фокусіма». «Передовсім, це співпраця між Токійським університетом з відповідними інституціями космічної галузі в Україні щодо спільного космічного спостереження за регіонами, прилеглими до Чорнобиля та Фукусіми», —заявив Фуміо Кісіда та наголосив, що, зокрема, в цьому проекті використовуватимуться українські ракети і надзвичайно малого розміру супутники, розроблені Токійським університетом. — Перший запуск за цим проектом планується незабаром, і уряди обох держав погодились надавати максимальну співпрацю проекту».

А Леонід Кожара в цьому розрізі зазначив, що про конкретну суму вартості проекту можна говорити після завершення всіх внутрішньодержавних процедур. Мовляв, конкретні суми — це питання подальшого обговорення між українською і японською сторонами.

Окрім цього, міністр закордонних справ Японії акцентував, що його країна робить усе для подолання наслідків витоку забрудненої води в океан із атомної електростанції «Фукусіма-1». «Питання забруднення води з Фукусіми є об’єктом великої міжнародної уваги, і наша країна, зокрема уряд, робить усе можливе для подолання цієї проблеми», — передає УНІАН його слова.

Окремо на брифінгу Леонід Кожара наголосив, що Митний союз є для України торговельним партнером №1. «Європейська інтеграція залишається стратегічним напрямком зовнішньої політики України. Це і політична воля нинішнього керівництва України, і вимога відповідного закону, який фіксує європейську інтеграцію як пріоритетний напрямок. Водночас наша співпраця з Митним союзом також має стратегічний характер», — сказав міністр. За його словами, наша країна вважає, що провела з Митним союзом дуже успішні переговори щодо статусу взаємодії.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua