"Чорнозем вабить інвестора"

Галина ІЩЕНКО
14 лютого 2015

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко після презентації реформ і потенціалу вітчизняного агросектору послам інших країн. 

За його словами, інтерес інвесторів до агросектору України високий у зв’язку з тим, що поріг входження у бізнес нижчий, ніж торік, а потенціал галузі потужний завдяки родючому чорнозему та кваліфікованій робочій силі.

«Усі розуміють, що є ризики у зв'язку із ситуацією на сході, але є й потенційна прибутковість. Це єдина галузь, яка показує зростання в Україні, галузь прибуткова і номер один за експортом», — зауважив він, додавши, що європейські інвестори обговорюють можливість відкриття заводів з виробництва насіння і сільгосптехніки в Україні. Поки що остаточного рішення ними не прийнято, сторони обговорюють умови інвестування. Є готовність починати з 20% складових збирання в Україні. Це може бути дуже цікава програма з точки зору інвестицій та зайнятості населення.

Крім того, розглядають різні варіанти фінансування придбання такої техніки через великі експортно-імпортні фонди й агентства тих чи інших країн на 7—10 років під дуже низькі відсотки. Це буде значний поштовх для розвитку вітчизняного агросектору, переконаний міністр.

За інформацією Олексія Павленка, він очолює міждержавну групу співпраці із Саудівською Аравією. Під час зустрічей одна із саудівських компаній висловила готовність інвестувати в систему іригації до мільярда гривень. Проектом зацікавилися великі фонди, які розглядають можливість інвестування в елеватори. Експерти Світового банку та Мінагрополітики аналізують стан системи зрошення  в областях, деякі юридичні питання, і мають запропонувати план виходу із ситуації, що склалася.

«Річ у тому, що частина системи належить державі, частина перебуває у комунальній власності, частина — у приватній. Слід продумати і визначити  форму, в яку інвестувати і куди рухатися, щоб потім не було ні в кого проблем», — пояснив очільник аграрного відомства.

Це нам цікаво, бо дасть змогу в 1,5—2 рази підняти ефективність виробництва на зрошуваних територіях. Питання відновлення зрошувальних систем на півдні порушували ще у 2013 році. Але проекту так і не реалізували. Тоді гроші в іригацію мали вкладати китайці.

Олексій Павленко розповів також про великий інтерес європейських виробників організувати в Україні агровиробництво. А для цього треба, щоб парламентарії ухвалили законопроект, який передбачає закріплення права довгострокової оренди.

Ален РЕМІ,
Посол Франції в Україні:

— Наші фермери з великим інтересом дивляться в бік України. Чорнозем є чорнозем. Але інвестиції часто стримує те, що в Україні здебільшого оформляють короткострокову оренду, за якої важко планувати бізнес. Та якщо парламент підніме мінімальний термін оренди до семи років, як запропонувало Мінагрополітики,  це буде великим стимулом для європейців. Думаю, тоді французькі компанії активніше вкладатимуть в український агросектор навіть попри  воєнні дії на сході. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua