"Ціна квитка до кінотеатру «Жовтень»"

8 липня 2014

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО
для «Урядового кур’єра»

У найстарішому київському кінотеатрі «Жовтень» пройшов перегляд документальних студентських робіт, присвячених подіям революції гідності. «Чорний зошит Майдану», який знімали студенти другого курсу університету ім. Карпенка-Карого, залишив для історії 75 хвилин екранного часу під пристрасним поглядом 13 камер. Керівник проекту — Юрій Терещенко.

«Було жахливо страшно»

19-річний Антон Смолін вийшов із камерою на Майдан 1 грудня 2013-го. В розпал подій він потрапив на морозі під водометний «вогонь». Було «жахливо страшно і приголомшливо красиво». Анастасія Лисенко дотепер не може переглянути весь відзнятий матеріал — настільки боляче душі. Це вона разом із друзями привезла на Майдан піаніно. Згодом його розмалювали в національні кольори. А героїня на екрані Ірина Левандовська не думала про свій внесок в історію. Вона просто діяла доступними її сміливості засобами. Фільми, окрім «Жовтня», показали в Каннах у позаконкурсній програмі.

Соціально орієнтовані студенти можуть зняти документальний фільм і про те, як «Жовтень» обстоює своє право на працю в координатах європейського менеджменту мистецтва. Бізнесові претензії до закладів культури, які працюють у привабливому для комерції місці, є достатньо типовими для країни. Нагадуємо: їхні права захищає закон «Про культуру». Але наскільки дієво? І чи відійдуть рейдерські захоплення закладів культури в минуле за нових часів?

«Жовтень» на чолі з Людмилою Горделадзе пережив не одну спробу перепрофілювання комерційно принадної ділянки на Подолі, витримав численні зазіхання на права оренди, яка діє до 2020 року. Найстаріший столичний кінотеатр має молоде обличчя і бойову натуру. І, звісно, не тому, що там демонструють бойовики. Дирекція радує кіноманів світовими мистецькими творами і кращими зразками фільмів з історії кінематографа.

З Чехії — по досвід успішності

Інтерв’ю з директором починаємо з показового спомину. Нещодавно з чеського міста Оломоутц, яке налічує 100 тисяч жителів, до Людмили Горделадзе завітав підприємець Петер Ханак. Мерія запропонувала йому взяти в оренду один із трьох кінотеатрів, щоб підтримати культуру міста. За досвідом успішного керування пан Ханек звернувся саме до «Жовтня».

Звідки чех дізнався про цей досвід? Обидві мистецькі установи входять до Міжнародної асоціації EUROPA CINEMAS зі штаб-квартирою в Парижі. Україна представлена на правах асоційованого члена лише двома кінотеатрами. Повага до діяльності «Жовтня» підтверджена грантами, які EUROPA CINEMAS надає тим закладам, що дієво пропагують європейське кіномистецтво.

«Хоч кількість відвідувань кінозалів у світі скорочується, нам вдається вже третій рік триматися на рівні 150 тисяч відвідувань на рік, — розповідає директор. — Ми все робимо, щоб тримати планку. Якщо в середньому в Україні вартість квитка 45 гривень, у нас — 35. Ми перші встановили термінал із продажу квитків, бронювання через Інтернет, перші й поки що єдині показуємо фільми мовою оригіналу з українськими субтитрами. Також пропонуємо цільові програми, домовляючись з дистриб’юторами, посольствами, культурними фундаціями. Кінотеатр бере активну участь у програмах Мюнхенського кінофестивалю, української «Молодості»… До Шевченкового 200-річчя в партнерстві з Міністерством культури підготували ретроспективу відновлених кінокопій фільмів Шевченкіани».

«Нас підтримує громада»

Якщо під час восьмої рейдерської спроби в 2013 році, яка збіглася з проведенням міжнародного кінофестивалю, на захист «Жовтня» відгукнулося понад 500 фахівців з усієї Європи, то тепер на підтримку кінотеатру в короткий термін підписалися тисячі небайдужих громадян. «Я боєць, і мене різні тяганини тільки загартовують, — каже пані директор. — Головне, що нас підтримує громада. Ми виховали свою аудиторію, вона нас любить і поважає, а ми — її». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua