"Ціна на бензин щотижня зростає на 20 копійок"

26 березня 2014

В Україні пальне дорожчає разом з доларом. За 95-й Євро на заправках правлять вже 15 гривень, за дизель – 12 гривень, тенденція до подорожчання збережеться, передає ТСН.

Аналітики констатують, форс–мажор вимальовується на тлі політичної та економічної нестабільності в країні. Вочевидь, кажуть, уряд робить недостатньо кроків для ресурсного наповнення ринку. Як кажуть експерти, у стратегічному резерві жодної тони палива немає, а питання стабілізаційного паливного фонду не вирішено.

Прайс вітчизняних заправок також залежить від коливань валюти. Її зростання на третину в місяць штовхає ціни на бензин угору. Ситуація може досягти критичної межі менше, ніж за місяць також і через геополітичний конфлікт. Оскільки левова частка дизелю надходить до України з Білорусі та Росії.

За неоптимістичними прогнозами, у квітні дизель можуть продавати на 1–1,5 грн дорожче. Відповідно, стрибне вартість бензину. Подорожчання вкотре збігається з початком посівної. Тож у період пікового навантаження запаси нафтопродуктів можуть вичерпатись. А дефіцит спровокує хаотичний ціновий стрибок. Кожна копійка в ціні пального додасться до ціни врожаю і зрештою проявиться зростанням цін на харчі.

Нагадаємо, у Криму ростуть ціни на продукти і бензин, а в аптеках скуповують ліки. Через блокпости низка компаній зіткнулася з проблемами ввезення та вивезення товарів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua