"Ціна проекту — врятовані життя"

Наталія ДОЛИНА
7 лютого 2015

У межах Всеукраїнського дня боротьби із раковими захворюваннями Міністерство охорони здоров’я та компанія «Samsung Electronics Україна» підбили підсумки проекту соціальної ініціативи «Samsung. Надія для дітей».

Офіційним стартом проекту стало підписання у вересні минулого року меморандуму, згідно з яким компанія зобов’язувалася безкоштовно поставити мобільні УЗД-сканери в регіональні лікарні, а профільне міністерство — допомагати в організації заходів, спрямованих на поліпшення ситуації, що склалася у дитячій онкології в Україні.

Свою частину угоди медики виконали. На базі Національного інституту раку та лікарні «Охматдит» проводили «круглі столи», наради з експертами, за підсумками яких лікарі-онкологи мали змогу отримувати найновішу інформацію щодо ранньої діагностики раку. Адже в разі виявлення хвороби на першій стадії шанси дитини на виживання становлять 95%. Тим часом в Україні у дітей діагностують рак переважно вже на третій стадії, коли шанси на успішне лікування знижуються до 50%.

За підсумками таких заходів створено тематичний сайт й інформаційний гід з вичерпною інформацією. За п’ять місяців сайт відвідали майже 130 тисяч українців. Голос кожного учасника конвертовано у вісім гривень, що в підсумку становить 1 мільйон 50 тисяч гривень. Крім того, більшість із тих, хто приєднався до проекту, поділився у соціальних мережах зі своїми знайомими інформацією про ранню діагностику та симптоми раку, які мають насторожити лікарів і батьків. Тож днями представники компанії «Samsung Electronics Україна» передали два мобільні УЗД-сканери для дитячих онкологічних відділень обласних лікарень Кіровограда й Чернівців, адже в цих областях, за статистикою, найвищий рівень онкозахворюваності серед дітей.

Коментуючи результати проекту, заступник міністра охорони здоров’я Альона Терещенко зазначила, що неможливо переоцінити допомогу бізнесу, благодійників та пересічних українців, які приєдналися до проекту цього року.

— Результат наших спільних зусиль — це не просто придбання важливого мобільного обладнання для обласних лікарень Кіровограда та Чернівців, це передовсім  врятовані життя. Завдяки проекту в суспільстві поступово підвищується загальний рівень обізнаності про дитячий рак і методи попередження цього захворювання, а за допомогою обладнання ми суттєво наблизимо медично-діагностичну послугу до маленьких пацієнтів, — сказала вона.

Насамкінець. Ця соціальна ініціатива — яскравий приклад державно-приватного партнерства, яке є одним із пріоритетів у реформуванні медичної галузі. Розвиток цього напряму дасть змогу отримати фінансування уразливим сферам медичної галузі. Можна констатувати, що процес державно-приватного партнерства в Україні розпочато. Ми бачимо це не лише на прикладі співпраці зі світовими брендами. Днями в Ірпені відкрили дитячу поліклініку, яку відремонтували й оснастили сучасним обладнанням місцева громада і представники бізнесу.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua