"Цитрусові в обмін на пшеницю"

5 жовтня 2013

Як співголова Міжурядової українсько-грузинської комісії з питань економічного співробітництва віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул провів зустріч з міністром сільського господарства цієї країни Шалвою Піпією та Надзвичайним і Повноважним послом Грузії в Україні Михайлом Уклебою.

Обговорено питання дво?сторонньої співпраці, зокрема збільшення двостороннього товарообігу. Цього року планується вийти на 1 мільярд гривень, що на 10% більше, ніж торік. Йшлося й про розвиток туризму, авіаційного сполучення, культурного співробітництва. «В України та Грузії є спільне європейське прагнення. У Вільнюсі на саміті Україна планує підписати Угоду про асоціацію з ЄС, а Грузія — парафувати Угоду про асоціацію з ЄС», — цитує слова Олександра Вілкула прес-служба віце-прем’єра.

Мандарини були і є стратегічним продуктом грузинського експорту. Фото з сайту e1.ru

Україна також розширить інвестиційне партнерство з Грузією в аграрному секторі, що сприятиме нарощенню експорту вітчизняної сільгосппродукції на грузинський ринок. Про це йшлося й на зустрічі заступника міністра аграрної політики та продовольства Валерія Давиденка з Шалвою Піпією. «Грузія залишається для України стратегічним партнером у торгівлі сільгосппродукцією. І щороку ця динаміка зростає. Так, за 8 місяців Україна експортувала до Грузії продукції АПК на 175 мільйонів доларів. Це на 22% більше, ніж торік», — зазначив Валерій Давиденко. Цей показник можна значно підвищити. Для цього Україна запропонувала розширити інвестиційне партнерство в аграрному секторі. Окрім того, Україна планує збільшити постачання до Грузії вітчизняної харчової продукції, зернових та продукції тваринництва.

Партнери ж запропонували зменшити перешкоди під час постачання цитрусових до України. Учасники зустрічі домовилися пришвидшити підписання необхідних фітосанітарних договорів, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«Така активна співпраця з Україною в аграрному секторі дуже важлива для Грузії, адже Україна залишається для нас одним із основних партнерів та постачальників продовольства. Тому ми максимально сприятимемо розвитку двосторонньої співпраці», — підкреслив Шалва Піпія. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua