"Де купувати та як обирати ранні овочі: поради фахівців"

26 травня 2017

Експерти вважають, що ранні овочі не завжди корисні для організму. Адже, окрім вітамінів, вони часто містять велику кількість нітратів.

Спеціалісти розповіли, на що слід звертати увагу вибираючи й купуючи ранні овочі. Про це повідомляє «Depo.Київ» з посиланням на Держпродспоживслужбу міста Києва.

Зазначається, що вміст нітратів у овочах закритого ґрунту у 1,5—2 рази більше, ніж у відкритому.

«Якщо є підозра, що придбані овочі «багаті на нітрати», зберігати їх потрібно протягом короткого часу, бажано у холодильнику», — зазначили експерти.

Обираючи ранні овочі слід пам'ятати:

♦ надійніше купувати ранні овочі в магазинах — там продукцію приймають від виробників, які мають необхідні документи про вміст нітратів у овочах;

♦ що більший плід, то більше в ньому стимулюючих речовин;

♦ вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) та огірки повинні бути темно-зеленого кольору. Зрізи зелені повинні бути свіжими, а огірки твердими і мати тонку шкірку;

♦ молода капуста має бути легкою і не дуже твердою, з яскраво-зеленим блискучим листям і вологим, свіжим зрізом;

♦ плоди редису повинні бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими, без темних і жовтих плям;

♦ при виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона має бути зеленою) і мати свіжий зріз.

Фахівці застерегли, що нітрати, потрапляючи в організм, викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової, травної систем.

«Пам'ятайте, що у корінні, шкірці, поверхневих шарах овочів та фруктів накопичується найбільша кількість нітратів», — йдеться в повідомленні.

Не можна вживати стебла петрушки, кропу, селери (нітратів там на 50—60% більше, ніж в листі), шкірку огірків, динь, баклажанів, кабачків, буряка, редьки.

Повністю позбутися нітратів неможливо, проте можна зменшити їх кількість.

«Перед вживанням і приготуванням овочі слід ретельно мити та видаляти позеленілі частини, де накопичується найбільше нітратів. Обов'язково овочі й фрукти потрібно замочувати в холодній воді не менше ніж на 30 хв.

Вимочувати та відварювати овочі слід у великій кількості води. Відвар зливати одразу після закінчення приготування, бо при охолодженні частина нітратів повертається в овочі», — зазначили експерти.

Під час варіння овочів кількість нітратів знижується на 40—80 %.

Салати, плодово-овочеві соки та готові до вживання овочі бажано їсти відразу після приготування.

«Найсвіжіші овочі мають термін зберігання від 5 до 10 днів. При купівлі овочів й фруктів звертайте увагу на їхній зовнішній вигляд, терміни реалізації, вимагайте у продавців надати документи, які засвідчують якість та безпеку харчових продуктів», — радять фахівці.

РБК Україна 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua