"Де злочин, а де — хвороба"

Лора ВОВК
5 вересня 2013

Минулого тижня Кабмін ухвалив проект Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року. Документ повинен набути чинності до 1 січня 2014 року і має на меті акумулювати в Україні цивілізований досвід Європи. Про це на брифінгу в стінах Будинку уряду заявив голова Державної служби з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко. 

Нова стратегія розмежовує проблеми розповсюдження наркотиків та їх споживання, характеризуючи її як людиноцентристську. «Раніше і на наркодилерів, і на наркозалежних у нас був один рецепт — міліція і тюрма. Новий документ чітко розмежовує проблему боротьби зі злочинним бізнесом і наркоспоживанням, — наголосив він. — Ми були останньою країною в Європі, яка не мала своєї стратегії боротьби з наркотиками. При її створенні врахували досвід 38 країн».

Окремо посадовець навів статистичні дані, заявивши, що в Україні проживає близько 400 тисяч наркозалежних осіб. За статистикою Міністерства внутрішніх справ, наркоманів, які потрапляли у поле зору правоохоронців, порушивши закон, сьогодні 152 тисячі. Міністерство охорони здоров’я надало дані про 130—150 тисяч осіб. «Проте є й невидима частина наркоспоживачів, тож ця цифра коливається в межах від 287 до 378 тисяч людей», — додав він.

Різні дослідження засвідчили, що за останні три роки від 60 до 72% наркозалежних осіб віддають перевагу опіоїдам (макова соломка), 7—9% споживають марихуану, майже 20% — полінаркомани (вживають синтетичні наркотики на кшталт екстезі та амфітамінів) і близько 1—3% споживають препарати лікарської групи. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua