"Де знайти управу на домашнього тирана?"

Інна КОСЯНЧУК
25 листопада 2010

ВАМ ДОПОМОЖУТЬ!

Коли Тетяна ще була незаміжньою, вона лише дивувалась, слухаючи скарги подружки, на яку чоловік частенько піднімав руку. Тут же видавала свій "рецепт": а ти давай здачі! Та з часом вийшла заміж і сама опинилась у такій же ситуації. "Дати здачі" не вдалось - чоловік виявився сильнішим. Тож часто доводилось замазувати синці. Через два роки "подружнього концтабору", як вона назвала своє життя в шлюбі, втекла від чоловіка - коли дізналась, що вагітна. Злякалася за майбутню дитину. Якийсь час жила то в одних знайомих, то в інших, потім зняла квартиру, а в її помешканні залишився чоловік і тепер почуває себе там господарем. Тетяна й не сподівається, що їй хтось може допомогти в цій ситуації. А тим часом є куди звернутися їй, та й усім, хто постраждав від домашнього насилля. На жаль, таких жінок в Україні немало.

Фахівці кажуть, що проблема "сімейної тиранії" давно вийшла за рамки домашньої справи. Адже, за інформацією Київського міського центру здоров'я, в Україні 35-50% жінок, які потрапляють у лікарні з тілесними травмами, - жертви домашньої тиранії. За 9 місяців 2010 року до різних органів та установ Києва по допомогу звернулись 5123 особи, які зазнали насильства в сім'ї.

Тим, хто потребує допомоги:

► Національні "гарячі лінії" з питань запобігання насильства та захисту прав дитини - 0 800 500 335 (для абонентів МТС та Київстар - 386); з питань запобігання торгівлі людьми - 0 800 500 225 (безкоштовно із стаціонарних телефонів).

► Київський міський центр роботи з жінками Київської міської державної адміністрації (вул. Мельникова, 20). Термінова психологічна підтримка та інформаційна допомога жінкам, які опинились у кризовій ситуації, надається за телефоном довіри 489-44-48 з 9.00 до 18.00 (у п'ятницю до 16.45), обідня перерва з 13.00 до 14.00.

► Київський міський Центр соціально-психологічної допомоги на вул. Новодарницькій, 26, корп.1, тел. 566-15-48.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua