СЕМІНАР

Уряд закликає регіони провести кампанію з полегшення доступу  до публічної інформації

У Клубі Кабміну вчора зранку було велелюдно. Тут відбувався семінар для представників органів центральної виконавчої влади та керівників відповідних структурних підрозділів, які займаються організацією виконання Закону «Про доступ до публічної інформації».

Відкриваючи захід, директор Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ Дмитро Андреєв наголосив: «Безперечно, цей закон потребує вдосконалень. Тож перші пропозиції від цієї структури вже внесено до Верховної Ради. Проте по завершенні нинішньої зустрічі Кабінет Міністрів очікує ще додаткових пропозицій від регіональних органів влади. Для цього керівники підрозділів мають провести подібні семінари на місцях».

Посадовець вмить переконав усіх присутніх в необхідності таких дій словами: «Юридична відповідальність за невиконання закону значна, а у деяких випадках навіть кримінальна. З кожним місяцем кількість санкцій щодо невиконання відомствами запитів, які до них надходять, зростає дедалі більше». П’ять міністерств уже отримали істотні зауваження.

Представник «Програми сприяння парламенту України II» Елеонора Валентайн продовжила тему доцільності вдосконалення процедур надання органами виконавчої влади інформації. Тут не обійтися без проведення освітньої роботи (дані свідчать про неспроможність більшості громадян розрізняти за видами потрібну їм інформацію, — Авт.) та здійснення моніторингу надходжень. Вона нагадала присутнім, що подібний закон про доступ до публічної інформації успішно працює в США вже 45 років, зокрема 15 років американці мають доступ до електронних урядових даних. Проте цей документ постійно вдосконалюється. «Демократія залежить від інформованості громадян, — зауважила вона. — А громадяни можуть бути проінформовані лише тоді, коли матимуть необмежений доступ до інформації».

Наступним виступав керівник соціально-політичного напрямку Київського інституту соціології Іван Колодій, презентуючи аналітичний звіт із забезпечення виконання вищезгаданого документа за серпень — вересень 2011 р. У цілому в опитуванні взяли участь 417 посадовців від центральних, обласних, регіональних органів виконавчої влади та районних держадміністрацій. Не дивно, що найчастіше українці зверталися до центральної влади (5005 запитів). Найбільше запитів надходило до структур поштою (90%), а найінтенсивнішими були запити у телефонному режимі (13%). Найскладнішою для опрацювання посадовим особам видалася інформація довідково-енциклопедичного характеру, статистична, правова та про фізичних осіб. Відповідні дані українці хотіли дізнатися найчастіше. Цікавий факт — 72 % саме пересічних громадян направляли запити до державних структур і найчастіше передавали їх через Інтернет.

«Дані опитування свідчать, що органи виконавчої влади потребують додаткової нормативно-правової бази для виконання Закону «Про доступ до публічної інформації». 24,9 % респондентів висловилися ствердним «Так», а 42,2% — частково із цим погодилися», — резюмував Іван Колодій.