"Держава компенсує втрати"

8 лютого 2014

В Україні продовжують боротися з африканською чумою свиней. Ця хвороба, яку виявили нещодавно на Луганщині, загрожує не лише галузі тваринництва, а й експортному потенціалу. Так, якщо інфекція поширюватиметься, низка країн може відмовитися від вітчизняного зерна і кормів. Що ж до селян, які безпосередньо зазнали втрат через знищення свинопоголів’я, то вони отримають від держави компенсацію. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів.

На сьогодні у селі Давидо-Микільське, де виявлено захворювання у свійських тварин, уже знищено понад 200 голів свиней. А в населених пунктах, які входять до 10-кілометрової карантинної зони, тварин вилучають.

«Держава компенсуватиме втрати селянам, які утримували свинопоголів’я і змушені були його знищити. Компенсація відбуватиметься за ринковою ціною. Кошти виділятимуть із резервного фонду державного бюджету», — цитує слова міністра  прес-служба Мінагрополітики.

Однак найбільших втрат хвороба може завдати економіці держави в разі поширення територією України. Так, бюджет може зазнати мільйонних втрат. «Усі компетентні служби вживають максимум заходів для ліквідації та локалізації хвороби, бо вона становить велику загрозу такій аграрній країні, як наша. Наприклад, уже зараз Росія призупинила сертифікацію живих свиней та  свинини, які мали б експортуватися. Такі обмеження спричинили стурбованість уряду та керівництва держави, оскільки решта країн також можуть запровадити обмежувальні заходи, які матимуть надзвичайно негативні економічні наслідки», — наголосив міністр. Адже поширення хвороби може призвести до заборони імпорту не лише тваринницької продукції, а й зернових культур. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua