"Держава стимулює енергозаощадження "

Віталій ЧЕПІЖКО
28 сiчня 2015

Україна вчиться економно використовувати енергоносії. Завдяки реалізації механізмів державної підтримки торік населенню, бюджетним організаціям та ТКЕ вдалося зменшити споживання газу з 26 мільярдів кубометрів до 22,9 мільярда. Про це повідомив голова Держенергоефективності України Сергій Савчук під час прес-конференції у Кабінеті Міністрів. Він зауважив, що це позитивна тенденція, яка крок за кроком наближає нас до енергетичної незалежності. 

Так, у 2014 році населення скоротило споживання газу на 11%, теплокомуненерго — на 15, бюджетні організації — на 22.

При цьому Сергій Савчук звернув увагу на динаміку скорочення споживання у жовтні — грудні: саме коли набули чинності постанови уряду стимулюючого характеру — у ці місяці скорочення споживання було більшим, ніж у попередні. У ситуації, коли бракує енергоресурсів, а газу власного видобутку не вистачає навіть для потреб населення і підприємства ТКЕ змушені закуповувати імпортний, програми з енергоефективності набувають ще більшої актуальності та мають попит. Зокрема йдеться про програму компенсації (20%) тіла кредиту на придбання негазових котлів. Станом на 16 січня цього року кредити отримали 1629 сімей на понад 28 мільйонів гривень. На цю програму заплановано спрямувати понад 47 мільйонів гривень. Це кошти, надані Євросоюзом у межах фінансування реалізації Енергетичної стратегії України.

Крім того, урядовець повідомив, що вже цього року заплановано розширити перелік заходів, на які надаватимуть державну підтримку населенню.

«Сьогодні ми ініціюємо впровадження механізму відшкодування (до 30%) населенню частини тіла кредиту на встановлення склопакетів, придбання енергоощадних матеріалів, встановлення приладів обліку тощо. На це планують надати 198 мільйонів гривень», — каже Сергій Савчук.

А ще розробляють механізм державної підтримки і для об’єднання співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ). Пропонують відшкодовувати 40% суми кредиту на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. На впровадження такої програми заплановано надати майже 100 мільйонів гривень. Тож загалом на реалізацію механізмів державної підтримки із заміщення газу заплановано витратити понад 340 мільйонів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua