"Державна фіскальна служба провела перевірку компаній, у структурі яких є частка грошей РФ"

2 серпня 2014

Перевірка стосувалася усіх компаній, які працюють на території України, з метою виявлення спонсорів сепаратистів на сході країни. У результаті перевірки складено список підприємств, до яких Україна може застосувати санкції. Під час Антикорупційного форуму голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус повідомив, що його відомство підготувало для Кабінету Міністрів список компаній з часткою російського капіталу понад 50%, які можуть потрапити під санкції України. Ці обмеження роботи стосуватимуться як малих, так і великих структур.

«Ми зробили список компаній, до яких можуть бути застосовані українські санкції, і передали його уряду. До нього увійшли компанії з капіталом понад 50%, — пояснив він, не уточнюючи кількості структур. — Усі ці компанії з російським капіталом. Їх багато — сотні, якщо не тисячі».

Посадовець наголосив, що ДФС лише уповноважили створити цей список, тому попросив представників засобів масової інформації не «вплутувати його відомство» в політику.

Він також розповів, що на найближчому засіданні уряд чи то РНБО (поки що остаточно невідомо) прийматиме рішення щодо застосування санкцій проти бізнесменів. «Нині неможливо російським підприємствам адресно відмінити пільги на ПДВ, тому слід подумати, як вирішити це питання», — пояснив посадовець.

Окрім цього, Державна фіскальна служба у червні відшкодувала податок на додану вартість. «Буквально вчора ми закрили чергове відшкодування ПДВ. Повернули 2,4 мільярда гривень в автоматичному режимі і 2,3 мільярда гривень в неавтоматичному режимі», — передає слова Ігоря Білоуса УНІАН.

Раніше посадовець розповів про систему електронного адміністрування ПДВ, яка сприятиме значному зменшенню обсягу тіньової економіки. Наслідком запровадження електронного адміністрування стане зниження тиску на бізнес, зменшення впливу людського фактора та рівня корупції. Так голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус прокоментував ухвалений Верховною Радою Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України».

За його словами, така система значно збільшить надходження податку на додану вартість до державного бюджету, підвищить прогнозованість  мобілізації податку на додану вартість до державного бюджету. «Надходження ПДВ вже сягає майже 40 відсотків від усіх податкових надходжень, і потенціал цього податку для наповнення бюджету ще не вичерпано», — передає слова посадовця прес-служба ДФС.

Ігор Білоус пояснив, що система електронного адміністрування ПДВ складатиметься з трьох елементів: єдиного електронного реєстру податкових накладних, банку, в якому автоматично буде відкрито рахунки усім платникам ПДВ, та бази даних митниці в частині інформації про імпорт та експорт товарів. Також буде зменшено кількість критеріїв для автоматичного бюджетного відшкодування. «Бюджетне відшкодування ПДВ експортерам та інвесторам в автоматичному режимі здійснюватиметься на місяць раніше, ніж зараз. Зменшиться кількість обтяжливих для бізнесу звірок та перевірок, зокрема перевірок бізнесу по всьому ланцюгу постачань до виробника або імпортера. Втратить актуальність проблематика щодо нікчемних угод», — наголосив Ігор Білоус.

Він також зазначив, що передумовою для запровадження системи електронного адміністрування ПДВ є недоліки чинної системи адміністрування ПДВ. Вона надає можливість недобросовісним платникам уникати сплати податкових зобов’язань та безпідставно отримувати відшкодування ПДВ із бюджету. «Основним способом досягнення цього є формування фіктивного кредиту з ПДВ через фірми — «податкові ями». Як наслідок — ПДВ не надходить до бюджету та розкрадається. Такі шахрайські схеми є джерелом необлікованої готівки, яка живить значну частину тіньової економіки та забезпечує ухилення від сплати інших податків, зокрема, податку з доходів фізичних осіб та ЄСВ», — підкреслив голова ДФС.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua