"Державний секретар США звинуватив сирійський уряд у хімічній атаці"

27 серпня 2013

Державний секретар Сполучених Штатів Джон Керрі засудив сирійський уряд за застосування хімічної зброї проти власного народу.

Він зазначив, що докази хімічної атаки є «переконливими» і «неспростовними».

За словами Керрі, президент Обама думає над належною відповіддю.

Джон Керрі: «Огульна різанина цивільних, убивства жінок, дітей, невинних перехожих хімічною зброєю – це моральна непристойність. За будь-якими стандартами це не має виправдання, і будь-яка словесна еквілібристика та пояснення, що їх дехто вигадує, цього не заперечать».

Водночас міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров уважає заяви країн Заходу про можливі відплатні дії проти сирійського уряду актом залякування. На пресовій конференції у Москві він зазначив, що події навколо Сирії нагадують становище перед війнами в Іраку та Лівії і мають на меті знищити нагоду на розвязання проблеми політичним шляхом.

Сергій Лавров: «Навіть якщо відкласти вбік правовий аспект, а також моральний аспект, конкретні наслідки зовнішнього втручання без санкції міжнародної спільноти чаять ризик дальшого погіршення становища у країні».

Тим часом президент Сирії Башар Ассад розцінив погрозливі заяви Заходу як «випад проти здорового глузду». В інтерв’ю російській газеті «Ізвєстія», він закинув критикам, що вони начебто спершу звинувачують, а вже відтак шукають докази.

Ці докази на місці хімічної атаки у понеділок шукали експерти ООН. Вони опитували свідків, постраждалих та лікарів, а також узяли зразки у двох лікарнях. ООНівську колону у певний момент обстріляли невідомі. Повстанці й уряд звинуватили в цьому одні одних.

Copyright © 2013 euronews  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua