"Держфінанси: децентралізація по-європейськи"

Вікторія КОВАЛЬОВА
27 березня 2015

Потрібно наводити порядок у державних фінансах, зокрема у роздутих і незбалансованих бюджетах усіх держструктур. Таку думку на засіданні Міжнародного трейд-клубу у столиці висловив ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

За його словами, приблизно 40% грошей іде на місцеві бюджети, а 60% залишається в центрі. У країнах ЄС навпаки.  Але якщо навіть змінити це співвідношення, нічого не поміняється. Децентралізацію потрібно починати  з наведення порядку в місцевій владі. За підрахунками Олександра Савченка, в Україні втричі більше місцевих органів влади (депутатів, які займають  величезні приміщення у виконкомах). «Там, де в Німеччині працює на півставки староста, у нас — депутат. Сільські громади потрібно об’єднувати, а владу раціоналізувати. Тоді зможемо скоротити держвитрати», — каже він. 

Олександр Савченко вважає, що потрібно вдвічі-втричі скоротити органи центральної влади, що відповідатиме вимогам Європейської хартії місцевого самоврядування.  Однак такі кроки здатні створити соціальні проблеми. Крім того, українці мають узяти до уваги висновки американського дослідження про те, за рахунок чого збільшується зайнятість населення в США та в інших розвинених країнах. Його результати свідчать, що кількість робочих місць збільшується завдяки малому та середньому бізнесу. А що більша корпорація — то більше скорочення числа робочих місць. Середні компанії не дають приросту робочих місць, тоді як малий та новий бізнес сприяють їхньому приросту, отже і приросту ВВП. Експерт зазначає, що кошти, які вивільняться в результаті впорядкування держфінансів, доцільно перерозподілити саме на користь малого та середнього бізнесу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua