"Держреєстр: комп’ютер видає довідки швидко і безкоштовно"

Ірина ПОЛІЩУК
27 травня 2015

«Нещодавно Мін’юст забезпечив відкритий доступ до Єдиного державного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справах про банкрутство. Так, було запущено онлайн-сервіс із надання інформаційних довідок, які потрібні юридичним особам, що планують брати участь у будь-яких видах держзакупівель, і для надання відповідних документів банкам, аби підтвердити, що проти цієї компанії чи підприємця не розпочато процедури банкрутства, — про це зазначив на брифінгу в Кабміні заступник міністра юстиції Антон Янчук. — Тож тепер будь-яка фізична чи юридична особа може оперативно і безкоштовно одержати потрібну інформацію з цього реєстру, зайшовши на сайт нашого міністерства, пройшовши нескладну процедуру реєстрації і вказавши пошукові дані. Я сьогодні вранці спробував отримати довідку й успішно це зробив протягом 5 хвилин».

До запровадження цього сервісу потрібну інформацію могли отримати лише юридичні особи або підприємці. Для цього їм потрібно було звернутися з письмовим запитом до територіального управління юстиції, де видавали документ протягом п’яти робочих днів з моменту звернення.

Ще одна важлива новація: якщо раніше компанія мала право брати довідку, в якій зазначалась інформація про її фірму, то тепер це може робити організатор держзакупівель або інша зацікавлена особа. Комп’ютерна програма пропонує запитувачу отримати документ у двох форматах — скороченому та розширеному.

— Переваги такого онлайн-сервісу очевидні, — наголошує Антон Янчук. — Торік по одержання паперових довідок звернулося приблизно 100 тисяч осіб. Ми розуміємо, що це близько 100 тисяч сервісів, наданих безпосередньо чиновником, і 100 тисяч візитів до територіальних органів юстиції. Це змарнований робочий час. Відтепер вдасться уникнути тяганини та запобігти корупційним ризикам. Оскільки раніше довідку видавали протягом 5 робочих днів, а заявник зазвичай був зацікавлений у якомога швидшому її одержанні, то він міг спонукати чиновника видати потрібний документ раніше, зробивши йому «подарунок». Часто траплялося, що чиновники провокували до того, щоб їх «заохочували», тому могли «не побачити» необхідних документів і відмовляли суб’єктам господарювання в оголошенні аукціонів.

Також з 15 травня почала діяти система автоматичного оприлюднення оголошень про проведення аукціонів із продажу майна підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, і повідомлень про результати аукціонів.

— Раніше з отриманням цього сервісу було чимало проблем. Основна пов’язана з тим, що процедура передбачала паперову подачу інформації, а комплектність документів перевіряв співробітник Мін’юсту. Це призводило до непоодиноких випадків некоректного ставлення до оцінки документів і відмов про оголошення аукціонів, що ставало причиною затягування та зриву торгів, — зауважив радник міністра юстиції Ігор Алексєєв. — Запровадження автоматизованої електронної системи обробки і оцінки документів, які подаються для оголошення про проведення аукціону, повністю унеможливлює суб’єктивний чинник під час прийняття рішень чиновниками. Тепер працює комп’ютеризована система, яка автоматично обробляє ці документи, тобто перевіряє їх комплектність та відповідність вимогам, які висувають до того чи іншого пакета документів, і дає чи ні погодження.

З моменту запуску системи, яка працює майже два тижні, вже оброблено 340 повідомлень про початок проведення аукціонів.

Усі ці новації мають сприяти не лише боротьбі з бюрократією, а й поліпшенню бізнес-клімату в Україні та спонукати міжнародного інвестора не боятися вкладати гроші в українську економіку.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua