Завершення добігає один із прикладів державно-приватного партнерства в Україні — створення телекомунікаційної мережі спеціального призначення. У межах цього проекту замовником виступила держава, а будівництво та експертний супровід здійснювало ПАТ «Укртелеком». Мережа, протестована Держспецзв’язку України, функціонує, розпочато процес її передачі в державну власність. 

Створення телекомунікаційної мережі спеціального призначення (ТМСП) для обміну конфіденційною інформацією між українськими держструктурами було однією з умов приватизації Укртелекому в 2011 році.

У жовтні 2013-го Фонд держмайна України провів моніторинг виконання приватизаційних умов у частині створення мережі спецзв’язку. Відповідно до акта, складеного за підсумками перевірки, було визначено, що оператор виконав свої зобов’язання згідно з основними технічними вимогами до ТМСП і мережа готова до експлуатації з 28 квітня 2013-го. Уже з вересня минулого року мережу спеціального призначення експлуатував у тестовому режимі її безпосередній користувач — Держспецзв’язку України. 

Телекомунікаційна мережа спеціального призначення — складна система з високим рівнем захисту інформації, що охоплює понад півтисячі об’єктів на всій території України. Архітектуру і функціонал ТМСП визначають основні технічні вимоги, погоджені з усіма спецкористувачами в інтересах державної системи урядового зв’язку і відомчих мереж спеціального зв’язку. 

Згідно з нещодавнім розпорядженням Кабінету Міністрів України, механізм передачі виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення визначить Держспецзв’язку спільно з Фондом держмайна України. Процедура повинна завершитися до 1 листопада 2014 року.

Тож незабаром повинен з’явитися спільний наказ цих відомств, яким буде врегульовано процес безкоштовної передачі ТМСП у державну власність. В Укртелекомі зазначають, що передача ТМСП у державну власність створює можливість не тільки для спецкористувачів, а й для всіх органів державної влади перейти на використання сучасної, технічно потужної телекомунікаційної мережі, яка відповідає всім міжнародним стандартам. «При цьому крім цільового призначення мережі спецзв’язку, держава отримає інфраструктурно-телекомунікаційну платформу для впровадження електронного уряду, самоврядування та обміну інформацією між громадянами України і всіма структурами державної влади», — йдеться в повідомленні компанії.

Тобто вже з 1 листопада держава отримає в повне розпорядження сучасну високотехнологічну мережу спеціального зв’язку. В Укртелекомі зазначають, що вкластися в терміни, які визначив Кабмін, цілком можливо. Для цього необхідна лише злагоджена взаємодія між усіма учасниками процесу. 

Відділ економіки
та державного управління