"Дешева олія з водоростей може зробити революцію у виробництві біопалива"

30 травня 2013

МОРСЬКИЙ БЕНЗИН. Цього нетипового для Ірландії сонячного дня група дослідників приїхала перевірити стан водоростевої ферми. Лише за кілька місяців розсада розрослася до розмірів підводної плантації.

Біолог пояснила нам, що час збирати врожай:

«Як Ви бачите, водорості дійсно розрослися. Сьогодні вони сягають 2-3 метрів у довжину. На такому етапі ми вже можемо збирати врожай».

Кінцева мета дослідників – біопаливо. Водночас водоростеві ферми набувають популярності в Ірландії через їхню користь у харчовій та медичній промисловості.

«Водорості не потребують добрив, не потребують багато місця на відміну від наземних культур. Фактично вони становлять потужну конкуренцію традиційним культурам. До того ж, водорості швидко ростуть. Їм треба лише 6 місяців», – пояснила координатор проекту.

Деякі види водоростей генерують цукор, який можна використовувати у виробництві біоетанолу, інші – багаті на олію, яку можна перетворювати на біодизель.

Дослідники намагаються пришвидшити розростання водоростей та збільшити вміст олії. Разом з цим вони вивчають мікроводорості – одноклітинні рослини здатні акумулювати більше олії, якщо ростуть у біореакторі.

«Таким чином можна отримати у 7 або 31 раз більше олії, аніж з наземних культур. Ось, що показали нам дослідження. Попереду багато роботи, проте ще 10 років тому розмови про біопаливо для автівок викликали сміх», – вважає координатор проекту.

Найбільшою проблемою технології є складність отримання олії з клітин мікроводоростей. Зазвичай для цього використовують спеціальний розчинник, проте для промислових масштабів цей спосіб не є ефективним.

«Виростити водорості – це просто. Як звичайні, так і мікроводорості придатні для культивування. Труднощі з’являються на етапі екстракції з них олії. Ми маємо знайти найдешевший спосіб робити це за мінімальних витрат ресурсів», – каже член проекту.

Дешева водоростева олія може зробити революцію у виробництві біопалива.

На біофермі щороку виготовляють 30 тисяч тон біопалива завдяки переробці рослинної олії, тваринних та інших жирів.

У лабораторії зразки водоростевої олії прискіпливо аналізують. Ця сировина цікавить виробників палива, проте каменем спотикання залишається ціна, вважає менеджер Green Biofuels Ireland:

«Промисловість завжди зацікавлена у нових видах палива. За цією технологією ми можемо перетворити на біопаливо будь-яку олію. Що менше цей процес впливає на довкілля, то краще».

Водорості можуть рости будь-де, якщо отримують достатньо світла, води і вуглекислого газу, який поглинають. Таким чином вони водночас самі нейтралізують речовини, які забруднюють воду, призначену для рибальства.

«Вплив водоростевих ферм на довкілля напрочуд позитивний. Лише переваги. Нічого негативного не можу назвати. Звісно вони не можуть повністю очистити море, проте вони позбавляють його від надлишкових шкідливих речовин. Вони наче ганчірка, поживна ганчірка», – пояснила біолог.

Та чи стануть водорості реальною альтернативою горючим корисним копалинам?

Copyright © European Commission 2013 / euronews 2013 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua