"Дешевше запобігти, ніж ліквідувати"

Валерій МЕЛЬНИК
2 квiтня 2013

ПОВІНЬ

Волинь активізує підготовку до зустрічі цьогорічного весняного водопілля

Позаторік Кабінет Міністрів виділив Волинській області 22,5 мільйона гривень для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій через систематичні підтоплення населених пунктів, що відбувалися в поліських районах. Сума чимала. Як же її використали волиняни?

Це та інші питання безпеки людей зацікавило й віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула, який побував у регіоні з робочою поїздкою. Своєрідна інспекція території, здійснена із гвинтокрила, дала змогу з висоти пташиного польоту оглянути місцевість, де вже зараз тисячі й тисячі квадратних кілометрів залито водою.

Виділені державою кошти дали волинянам змогу провести величезний обсяг робіт для запобігання надзвичайним ситуаціям. Це зробить життя поліщуків комфортнішим і безпечнішим, а також забезпечить у майбутньому економію значних коштів із резервного фонду бюджету, що часто спрямовуються на відшкодування втрат.

Так, у регіоні реконструйовано та відновлено чимало меліоративного обладнання. Зокрема, й насосних станцій, що мають найбільше навантаження під час захисту населених пунктів і сільгоспугідь від високих вод. Завдяки державним асигнуванням у регіоні відремонтовано сотні кілометрів магістральних, внутрішньогосподарських, лісових меліоративних каналів, зведено 11 кілометрів нових захисних гребель.

Одна з них, а також потужна насосна станція захистили від підтоплення 750 людських обійсть у райцентрі Любешів. Про біду мешканців цього мікрорайону із красномовною назвою Жабокряки, що міцно утвердилася в місцевих топонімах, йшлося не один рік. Але тепер тут, як і в сусідньому селі Люб’язь, що також страждало від руйнівної сили стихії, людей вже захищено. За що вони й дякують владі та волинським водникам.

— Роботи  із забезпечення безперебійного проходження води нині виконано на 65%. Розчищено меліоративні канали, русла річок, відремонтовано насосні станції… І роботи ці тривають постійно, — розповів голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук. — Нинішню ситуацію ми не драматизуємо, але вживаємо всіх запобіжних заходів. У населених пунктах, де можливі підтоплення, створено додаткові запаси продуктів харчування та питної води. Те саме зроблено і в закладах освіти й медицини. Тепер слід працювати там, де двадцять років нічого не робилося. Приводити до ладу русло нижньої течії Турії, старе русло Прип’яті, розчищати старі канали — ось наші завдання.

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул після ознайомлення з виконаними роботами розповів журналістам про заходи, яких вживають в інших регіонах держави для пропуску повені із найменшими втратами.

— Для оперативного реагування на проблеми, що виникатимуть, створено міжвідомче угруповання сил у складі 42,5 тисячі осіб. До складу цих груп залучено понад п’ять тисяч одиниць основної техніки, понад 830 засобів подолання водних перешкод, 22 літальних апарати різного призначення, — зазначив він. — А для ліквідації крижаних заторів, захисту мостів, гідроспоруд, дамб уже залучено майже сотню піротехнічних розрахунків Державної служби України з надзвичайних ситуацій. І нині вони вже підривають крижані затори.

У райцентрі Ратне під головуванням віце-прем’єра відбулося виїзне засідання Міжвідомчого оперативного штабу з питань координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо пропуску повені цієї весни. На ньому за участю керівників спеціально уповноважених органів Кабінету Міністрів та очільників виконавчої влади семи областей Західної України проаналізовано ситуацію з пропуском повені-2013 та накреслено конкретні заходи для мінімізації її негативного впливу на життя людей і сільського господарства. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua