ЄВРО-2012

Максимальний термін завершення реконструкції НСК "Олімпійський" - осінь цього року

"Проблема НСК "Олімпійський" полягає в тому, що ми занадто пізно почали ним займатися", - розповів журналістам Президент Віктор Янукович після ознайомлення з ходом реконструкції Національного спортивного комплексу "Олімпійський".

Ще одним важливим моментом, який може пролонгувати процес будівництва, є те, що тут має бути реалізовано унікальний проект. Ідеться про встановлення вантової конструкції, якою займаються підрядники з Німеччини.

Таке вантове укриття буде реалізовано вперше у світі. За словами Віктора Януковича, лише вчора було отримано дозвіл на підняття вантової конструкції. А весь цей процес може розтягнутися майже на місяць.

"Тобто в двадцятих числах квітня ми зможемо отримати приблизну відповідь, коли побачимо кінець будівництва НСК, а в двадцятих числах травня остаточно скажемо, коли відкриємо стадіон", - поінформував присутніх Віктор Янукович.

На сьогодні є два варіанти щодо цієї дати. "Перший, до якого ми прагнемо і будемо молити Бога, щоб це так сталося, і ми виконали таке непросте завдання, - це здати стадіон до 20-річчя незалежності України", - зазначив Президент, додавши, що для цього докладатимуться всі можливі зусилля. Однак у даному випадку реальність цієї дати залежить і від багатьох складових, насамперед - технологічної (зокрема встановлення вантового укриття).

Найпізнішою датою відкриття стадіону глава держави назвав осінь 2011 року: "Згідно з протоколом, підписаним з УЄФА, ми повинні у 2011 році провести на стадіоні "Олімпійський" два футбольні матчі. І ми зобов'язані цей протокол виконати".

Глава держави окремо торкнувся й будівництва стадіону у Львові. Найближчим часом він планує здійснити поїздку до Львова. "Там у нас більш передбачувана ситуація. Як мене переконують фахівці, той графік, який у нас є по Львову, буде виконано", - цитує слова Президента його прес-служба.

У свою чергу віце-прем'єр-міністр - міністр інфраструктури Борис Колесніков запевняє, що вартість реконструкції НСК "Олімпійський" обсягом близько 550 млн дол. є адекватною відповідно до наявних економічних і технічних умов.

У будь-якому випадку вартість реконструкції київського стадіону, що вміщатиме 70 тис. глядачів, буде вп'ятеро меншою, ніж вартість будівництва центрального стадіону у Варшаві місткістю 50 тис. Загалом сьогодні у світі немає стадіонів на 70 тис. глядачів, які можуть коштувати дешевше, ніж київський стадіон, передає УНІАН.