"Діалог без упередженості"

8 лютого 2014

В Україні взяли до уваги схвалення 6 лютого 2014 року Резолюції Європейського Парламенту щодо ситуації в Україні. Цей документ містить низку сигналів, які збігаються з підходами уряду України до врегулювання політичної кризи в нашій державі. Віднайдення взаємоприйнятного політико-правового компромісу щодо виходу з кризи шляхом мирного діалогу, запобігання насильницьким діям та забезпечення поваги прав і свобод людини були і залишаються в основі дій української влади. Про це йдеться у тексті коментаря українського зовнішньополітичного відомства, оприлюдненого його прес-службою. 

«Важливе значення має заклик Європейського Парламенту до протестувальників Майдану утриматися від застосування сили та зберегти законність своєї справи мирним шляхом і вимога до всіх опозиційних лідерів продовжувати утримуватися від насильства та підтримувати мирний характер протестів», — зазначається у коментарі.

Хоч у дипломатичного відомства викликає розчарування упередженість в оцінках Європейського Парламенту дій української влади та ігнорування більшості конструктивних зусиль керівництва України з реалізації заходів встановлення довіри та налагодження мирного й інклюзивного діалогу з опозицією та громадянським суспільством: «Ціла низка оцінок, висловлених у Резолюції Європейського Парламенту, ставить, на жаль, під сумнів неупередженість та ефективність діяльності запропонованої постійної спеціальної місії ЄП в Україні, доцільність створення якої потребує додаткового вивчення.

Незбалансований характер резолюції, а також заклики до запровадження обмежувальних заходів з боку ЄС не сприяють формуванню загальнонаціонального примирення та атмосфери довіри в Україні, а відтак підривають процес стабілізації ситуації.

Водночас слід відзначити далекоглядні сигнали, висловлені під час дебатів у Європейському Парламенті від імені Високого представника ЄС та Європейської Комісії, відповідно до яких стратегія ЄС щодо України зосереджується не навколо санкцій, а навколо діалогу та взаємодії, зокрема на основі визнання європейської перспективи України».

У вказаному дипломатичному документі підтверджено, що курс європейської інтеграції та впровадження суспільно-політичних і соціально-економічних реформ з метою наближення до кращих європейських стандартів на основі укладення та подальшої імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС залишається незмінним пріоритетом нашої держави.

Тож МЗС високо оцінило ініціативу Європейської Комісії щодо координації підготовки стратегічного пакета фінансової допомоги Україні на цілі впровадження соціально-економічних реформ та підтримки макроекономічної ситуації. У коментарі прозвучало запевнення, що Україна залишається відкритою для подальших консультацій з ЄС, міжнародними фінансовими організаціями та іншими донорами з цього питання.

Вітчизняні дипломати висловили впевненість, що українці самостійно здатні знайти шляхи виходу з політичної кризи за столом переговорів між владою, опозицією та представниками громадянського суспільства нашої держави.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua