КОМУНІКАЦІЇ

Зв’язок між державою та науковим світом недостатньо ефективний

Ця проблема дуже актуальна, адже, реалізуючи системні соціально-економічні реформи, влада гостро потребує підтримки науковців. Шляхи розв’язання цієї проблеми представники владних структур, наукових установ та громадських організацій разом шукали під час «круглого столу» «Науковий світ та влада: міждисциплінарний полілог».

Як зазначив шеф-редактор журналу «Комунікація» Анатолій Толстоухов, зв’язки між владою та наукою не задовольняють ані владні структури, ані представників академічної та університетської науки. «Діалог влади та науки має стати повсякденною практикою. Владі потрібно пропонувати нові моделі розвитку, можливо, і жорстке (а воно в кризових умовах не може бути іншим) бачення ситуації задля того, щоб приймати ефективні управлінські рішення», — наголосив Анатолій Толстоухов.

У свою чергу заступник керівника Секретаріату Кабінету Міністрів Юрій Авксентьєв висловив переконання, що кожен державний діяч, кожен чиновник має усвідомлювати, що наука є найважливішим рушієм економічного та соціального зростання. «Кабмін реалізує системні соціально-економічні реформи, покликані зробити соціальну політику держави більш справедливою та відповідальною, здатною поліпшити життя кожного громадянина. Уряд, взявши на себе надзвичайно складні завдання, гостро відчуває необхідність підтримки науковців, фахівців та експертів», — підкреслив посадовець.

За його словами, для цього важливо закласти надійні комунікаційні механізми, і роботу в цьому напрямку вже розпочато. Так, за дорученням Кабінету Міністрів кожен центральний орган виконавчої влади створив науково-експертну раду з числа найбільш авторитетних науковців та експертів у відповідних галузях. При цьому Юрій Авксентьєв зауважив, що такі фахові майданчики працюють із різною ефективністю, але поступово вони мають стати міцним фундаментом для підвищення якості урядових рішень.

«На жаль, ми досі не маємо встановлених комунікативних традицій, і більшість органів виконавчої влади змушена самостійно шукати ефективні інструменти для залучення науковців до формування державної політики. Приємно, коли є самостійні ініціативи в цьому напрямку. Проте більшість органів виконавчої влади, на жаль, досі є пасивними у діалозі з науковим світом», — констатував посадовець.

Водночас він запевнив, що Секретаріат Кабінету Міністрів і надалі підтримуватиме ініціативи, спрямовані на те, щоб підвищити увагу органів влади до наукового потенціалу нашої держави.