"Дійти до екрана толокою"

Людмила ЯНОВСЬКА
8 листопада 2014

Саме через Спільнокошт, перший і найбільший в Україні онлайн-механізм фінансування на платформі «Велика ідея», майже 10 тисяч користувачів Інтернету підтримали за два роки 43 різноманітних проекти (найуспішніший — Громадське телебачення) на суму понад 2,7 мільйона гривень. 

А 4 листопада розпочалася наймасштабніша краудфандингова кампанія в українському кіно: щоб за 200 днів зібрати 2 мільйони гривень для завершення зйомок «Толоки» Михайла Іллєнка — повнометражного фільму за віршем Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості», прем’єру якого приурочували до 200-ліття Кобзаря. Та робота над стрічкою призупинилася ще позаминулого липня, коли гроші Держкіно на її створення закінчилися, а обіцяної інвестиції від спонсора, фонду «Велика родина» Віри Ульянченко, так і не дочекалися, наголосив пан Михайло. І нагадав, що остання хвиля екранізації творів Тараса Шевченка була ще півстоліття тому, на його 150-літній ювілей.

Такий кіноплакат Валерія Вітера до фільму Михайла Іллєнка міг би стати окрасою і в оселях українців. Фото УНIAН

Тож він вважає абсолютно ексклюзивною подією постанову Верховної Ради цього літа, згідно з якою «Толоку» фінансуватимуть з держбюджету стовідсотково. Але ця постанова стосується кошторису фільму, затвердженого ще 2012 року, який не відповідає нинішнім реаліям. «Дай Боже, щоб ці гроші були, але нам їх вже не вистачає, — пояснює пан Михайло. — Шукаємо їх скрізь. Продовжуємо зокрема дуже серйозні переговори з цього приводу з польськими продюсерами, розпочаті на кінофестивалі у Варшаві. Але нині такий час, що знайти кошти нелегко. Тому звернулися до вже відомої компанії, яка має успішний досвід фінансування проектів через спілкування з інтернетівською аудиторією».  Призупинення «Толоки» на 15 місяців мало й драматичний щем. Не стало надзвичайно талановитого актора Віталія Лінецького, який почав зніматися в ролі одного з персонажів фільму і дуже хотів завершити це перевтілення.

Актуальність творчості Кобзаря особливо значимо продемонстрував Євромайдан, зокрема й рядками з поеми «Кавказ», вголос прочитаними незабутнім Сергієм Нігояном.

Свої корективи внесло у фільм, готовий на 45%, сьогодення. «Сам сюжет романтичної балади ми переносимо на екран без будь-яких змін, — розповів Михайло Іллєнко. — Та будуть у стрічці й епізоди, в яких героїня зводитиме хату після кожного нещастя вже не 14 разів, як задумано раніше, а 15. Бо фільм почнеться все-таки з толоки після мінометного обстрілу, коли люди зберуться відбудовувати дім, від якого нічого не залишилося, і всі зрозуміють, де це відбувається».

Керівник вокально-інструментального гурту «Кобза», відомий художник Валерій Вітер, котрий мав у різних країнах майже 170 виставок своїх робіт, переважно кіноплакатних, нагадав, що в 1980-х роках український кіноплакат було визнано найкращим на всесоюзній виставці в Москві. Додав, що він автор трьох плакатів до фільму Михайла Іллєнка «Фуджоу». І презентував ще один, новий — до «Толоки», який наочно продемонстрував, що автор справді створив його як твір мистецтва. Де не традиційне лелече гніздо на даху будинку як символ щастя в оселі. Навпаки, у пташиному кубельці, яке ніби витає в небесному просторі, зворушливо розташувалися і хатина, і українська сім’я. Образ родинного гнізда в космічному осмисленні.

«Коли я побачив ескіз цього плаката, він мені дуже багато підказав для фільму «Толока», а Валерію щось підказав мій сценарій. — Така у нас творча взаємність», — зазначив Михайло Іллєнко. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua