"Дипломати називають речі своїми іменами"

25 квiтня 2014

Україна вкотре вимагає від Росії негайно відвести наступальні армійські підрозділи від українсько-російського державного кордону. Це відповідатиме зобов’язанням російської сторони практичними діями сприяти деескалації напруги в південно-східних областях України в дусі Женевського документа від 17 квітня. Про це йдеться у заяві вітчизняного МЗС.

Подальша концентрація російських військ на кордоні з Україною в умовах чинного рішення Ради Федерації РФ про використання армії в Україні створює реальну загрозу для загострення ситуації. Існує небезпека, що озброєні угруповання проросійських сил у цій частині України зможуть використати фактор присутності російських військ поблизу кордону, щоб спровокувати їх введення на нашу територію.

Присутність же підрозділів української армії у цих областях, навпаки, спрямовано винятково на захист громадян, незалежно від їхньої національності. А приведення їх у бойову готовність є закономірною реакцією на погрози застосування сили та агресії проти територіальної цілісності нашої держави, які останнім часом лунають від офіційних представників РФ.

Скажімо, з вуст тамтешнього очільника МЗС Сергія Лаврова щодо застосування російської армії у відповідь на законну боротьбу в Україні з тероризмом і сепаратизмом. Вітчизняне МЗС розцінює це як готовність здійснити агресію проти України, продовжуючи концентрацію військ поблизу нашого кордону.

Використання ж припущень щодо можливості атаки з боку України на інтереси Росії та росіян, нападу на громадян Росії видається кричуще необгрунтованим на тлі зусиль, які докладає Україна для деескалації конфлікту й розв’язання його мирним шляхом, повідомляє прес-служба вітчизняного МЗС. Тоді як російська сторона демонструє повне бойкотування і небажання виконувати Женевські угоди.

До речі, у цьому Росію звинуватив і Президент США Барак Обама на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе: «Принаймні, до цього часу ми не бачимо, аби там дотримувались духу або закону угоди, досягнутої в Женеві». США можуть також запровадити додаткові санкції проти Росії, якщо вона продовжить нехтувати домовленостями.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua