"Дипломатичні зусилля «нормандської четвірки» та знищення Донецького аеропорту"

22 сiчня 2015

Глави МЗС «нормандської четвірки» (Росії, України, Німеччини та Франції) підписали спільну угоду в ході переговорів в Берліні по ситуації на сході України. Про це повідомила прес-служба українського зовнішньополітичного відомства.

Наводимо повний текст угоди:

«Міністри закордонних справ Франції, Німеччини, Росії та України продовжили обговорення на шляху вперед у напрямку мирного врегулювання кризової ситуації у Східній Україні на базі Мінського угоди, в тому числі стійкого політичного процесу.

Вони відзначають, із серйозною стурбованістю, що їх заклики про повне дотримання режиму тиші не було дотримано, і що, навпаки, боротьба на Донбасі серйозно загострилася, привівши до втрати багатьох людських життів, у тому числі мирних жителів. Це повинно припинитися негайно і режим тиші повинен бути відновлений. Вони закликають усіх дійових осіб на місцях повною мірою поважати його.

Міністри закликають всі сторони припинити військові дії і вивести важке озброєння з лінії зіткнення, як це передбачено в додатку до Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року, при спостереженні спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та підтримці узгоджених механізмів на місці.

Міністри ще раз підкреслюють, що відчутний прогрес в повній реалізації Мінських угод має бути досягнутий напередодні запланованої зустрічі на вищому рівні в Астані, зокрема, шляхом створення відповідних умов для ефективного припинення вогню, угоди про умови доставки гуманітарної допомоги та продовження звільнення заручників.

Міністри знову заявляють про свою підтримку Тристоронньої контактної групи, і закликають всі сторони, що підписали Мінські угоди, зустрітися найближчими днями для здійснення припинення вогню і виведення важкого озброєння з лінії зіткнення, як це погоджено в Мінську 19 вересня, а також створити умови для повної реалізації положень Мінських угод.

Вони також закликають Тристоронню контактну групу створити робочі групи за відповідними аспектам Мінських угод».

«Після зустрічі контактної групи ми побачимо, чи дійде насправді до відведення важкої зброї. Ми розраховуємо на це, і особливо на те, що Росія погодилася сьогодні застосувати необхідні важелі впливу на сепаратистів у східній Україні», – заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Зустріч у Берліні відбулася на тлі запеклих боїв, що тривають на Донбасі. У середу захисникам Донецького аеропорту довелося залишите летовище. Про те, що українських військових там не залишилося, повідомили в соціальних мережах журналіст Юрій Бутусов, бійці батальйону спецпризначення «Азов» та волонтери, які допомагали «кіборгам».

Оборона летовища тривала 242 дні. У середу нападники підірвали бетонні перекриття нового терміналу, під завалами загинули та отримали поранення кілька десятків українських вояків. Ймовірно, що кілька людей потрапили в полон до бойовиків.

У середу скупчення російських солдатів та військової техніки у штабі АТО зафіксували одразу в кількох напрямках. Артобстріли з боку сепаратистів не припиняються. Осколкові поранення під час обстрілу Пісків отримав Дмитро Ярош, якого пізніше прооперували.

Copyright © 2015 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua