"Дискваліфікацію за допінг збільшили до 4 років"

17 сiчня 2015

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

З 1 січня почали діяти нові спортивні правила, за якими вживання допінгу каратиметься дискваліфікацією мінімум на чотири роки. Після змін до Всесвітнього антидопінгового кодексу, де зібрані єдині правила для всіх видів спорту, мінімальний строк покарання за вживання заборонених препаратів збільшили вдвічі.

Передбачена також більш жорстка відповідальність за пропущені тести на допінг, але водночас закладаються  й скорочені строки дискваліфікації за допомогу слідству. У спортивному світі сподіваються, що  нові правила краще захищатимуть  атлетів. Адже з’являються додаткові стимули для всіх, хто хоче бути частиною спорту, вільного від допінгу.

Водночас передбачені  жорсткіші санкції — не лише для атлетів, а й для  тих, хто «допомагає» з допінгом. А покарання за ухилення від здачі трьох тестів протягом 12-місячного періоду збільшели з 18 місяців до двох років.

У Всесвітньому антидопінговому агентстві кажуть, що нова редакція кодексу заохочує до того, щоб спортсмени та персонал надавали істотну допомогу у виявленні фактів вживання допінгу: визнання порушень може бути винагороджене зменшеною дискваліфікацією, рішення про що ухвалює Всесвітня антидопінгова агенція (у виняткових випадках ВАА може скасувати дискваліфікацію взагалі та надати повну конфіденційність).

Зазначимо, що переглянутий кодекс ухвалили у листопаді минулого  року після 18 місяців підготовки.   



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua