"Диверсанти готували серію терактів"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
23 липня 2014

Правоохоронці запобігли серії вибухів у Дніпропетровську, які могли, зокрема, пролунати в будівлі обласної держадміністрації та в офісах банків. Також диверсанти планували підірвати залізничні мости і тунелі, трубопроводи. Саме з таким завданням потягом Луганськ — Одеса прибула у місто диверсійна група з трьох чоловік — членів бандформувань, що діють на Донеччині та Луганщині. Керував ними громадянин Російської Федерації В. Петров на прізвисько «Батя».

Оселилися бойовики, які пройшли спеціальну диверсійну й військову підготовку на Луганщині, в одному з невеличких приватних готелів. З собою  небезпечні гості привезли шість ручних протитанкових гранатометів РПГ-18, детальні топографічні карти, маски-балаклави та інше спорядження. Кілька днів бандити вивчали ситуацію. Та вони не знали, що їх вже «вели» правоохоронці.

Співробітники УБОЗ та УСБУ в Дніпропетровській області затримали диверсантів прямо у готельному номері. Двоє затриманих — раніше не судимі громадяни України (1974 та 1976 років народження), жителі Луганської області Роман Оганесян (позивний «Борода») та Едуард Ключкін (позивний «Стаф»). Третьому терористу вдалося втекти, його оголошено у розшук. За словами правоохоронців, особу бандита встановлено, вживають заходів щодо його затримання.

Під час брифінгу заступник голови Дніпропетровської ОДА Борис Філатов заявив: у правоохоронців є достатньо доказів того, що спроба здійснення серії терактів зроблена на замовлення громадянина Російської Федерації, який перебуває на території так званої Луганської народної республіки. Зброя, за допомогою якої мали бути здійснені злочини, також російського походження. Її провезли у звичайній господарській сумці. «Чому транспортна міліція упустила цей момент, розглядатимемо окремо. Ми посилюємо вимоги контролю на залізниці. Залучаємо всі можливі силові підрозділи для того, щоб припинити спроби проникнення на територію Дніпропетровської області диверсантів», — наголосив заступник керівника області.

За незаконне зберігання зброї та спробу вчинення терактів зловмисникам загрожує до 15 років позбавлення волі. Як повідомляє прес-група УСБУ в Дніпропетровській області, розпочато кримінальне провадження за фактом підготовки до вчинення терористичних актів (ст. 14 та ст. 258 Кримінального кодексу України). Слідство триває. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua