"Для ефективної логістики не вистачає паркінгів"

Дмитрій БУДКЕВИЧ
19 липня 2013

КОМФОРТ. Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул учора відкрив новий TIR-паркінг для великовантажних автомобілів на кільцевій дорозі міста Борисполя. Навколо Києва планується виділити ще 15 ділянок для створення таких паркінгів. Вони дуже потрібні і в літній, і в зимовий періоди. За словами віце-прем’єра, це сприятиме поліпшенню стану автодоріг та підвищить безпеку дорожнього руху. 

Відвідавши капличку біля паркінгу, Олександр Вілкул разом з головою Київської облдержадміністрації Анатолієм Присяжнюком та президентом Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Леонідом Костюченком попрямували до будинку обслуговування водіїв. Потім гостям показали нову систему допомоги вантажним автомобілям, що працює в «польових умовах». На очах у віце-прем’єра два робітники за кілька хвилин замінили два величезних колеса на нові. Працівники стверджують, що відтепер на заміну колеса йде вчетверо менше часу, ніж раніше.

Вже на брифінгу для ЗМІ Олександр Вілкул розповів передісторію створення цього паркінгу та пояснив потребу будівництва нових комплексів: «Україна приєдналася до Європейської угоди щодо роботи екіпажів транспортних засобів, які виконують міжнародні автомобільні перевезення. Уряд створює можливості для забезпечення логістичного потенціалу країни, що сприятиме збільшенню перевезень», — зазначив віце-прем’єр.

На сьогоднішній день на 99 транзитних магістралях України функціонує 869 стоянок для автомобілів. Це близько 25 тисяч машиномісць, з яких менше половини, а саме лише 10 тисяч, призначено для великовантажних автомобілів. За словами віце-прем’єра, щорічно в Україні перевозиться 180 мільйонів тонн внутрішніх вантажів та 5 мільйонів тонн транзитних, і вантажообіг буде лише збільшуватися. Отже, паркувальних місць катастрофічно не вистачає. Урядовець підсумував, що загалом по Україні потрібно створити близько 200 TIR-паркінгів для забезпечення ефективної логістичної системи.

Важливо, що новий TIR-паркінг розташований на перехресті головних транспортних коридорів схід — захід, північ — південь та в безпосередній близькості від головного транспортного вузла країни — міста Києва.

Наразі відкрито лише першу чергу паркінгу, яка передбачає стоянку 50 великовантажних автотранспортних засобів. Президент АсМАП розповів, що на будівництво комплексу витрачено близько 14,5 мільйона гривень. Фінансування проектів проходить таким чином: держава кладе асфальтобетонне покриття, а приватний бізнес створює інфраструктуру біля паркінгу. Максимальна вартість відвідування стоянки далекобійниками — 50 гривень.

Стоянка займає площу близько 10 тисяч квадратних метрів, а весь комплекс — близько 4 гектарів. На його території містяться трансформаторна підстанція для живлення рефрижераторів під час стоянки та 2 будинки обслуговування водіїв з кімнатами відпочинку. Окрім цього, водії зможуть відвідати кафе, зайти в Інтернет та скористатися послугами кімнати прання.

Слід додати, що нині цей паркінг за європейськими стандартами має третій рівень сервісу з п’яти можливих. Анатолій Присяжнюк повідомив, що комплекс планується підтягнути до четвертого рівня, коли тут з’являться станція техобслуговування і кемпінг.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua