"Для переселенців з Криму роботу знайдуть"

19 квiтня 2014

Катерина БРАТКО 
для «Урядового кур’єра»

ЕКСПЕРТНА ЗУСТРІЧ. Тільки-но стало зрозумілим, що з Криму на континентальну Україну переїжджатимуть люди, як у містах і областях почали організовувати відповідні штаби. Першим регіоном, який запросив до себе кримчан, була Львівщина. Саме вона показала, що цією роботою потрібно займатись.

— Сьогодні вже є результати роботи штабів з допомоги переселенцям по всій Україні. Також налагоджена робота гарячих ліній, відпрацьовані механізми надання соціальних послуг і допомоги від Мінсоцполітики і управлінь соцзахисту населення в областях. А на урядову гарячу лінію станом на четвер зателефонували понад вісім тисяч людей, і з них більше трьох тисяч звернень від кримчан. Кожне третє звернення стосується питань переселення і облаштування, — про це розповів під час експертної зустрічі, яка відбулась у Кабінеті Міністрів України, на тему «Основні заходи соціальної політики щодо забезпечення соціального захисту та підтримки громадян АР Крим і  м. Севастополя, котрі переселилися до інших регіонів України» заступник міністра соціальної політики України Віктор Іванкевич.

Кожне шосте звернення від кримчан стосується питань соціального захисту. Тож посадовці докладають максимум зусиль, аби оперативно вирішувати проблеми, які виникають. Наприклад щодо переведення пенсій за місцем фактичного проживання переселенців. Майже всім пенсіонерам, які звернулись із відповідною заявою, було виплачено пенсії за березень і частину за квітень.

— Оперативно фахівці органів Пенсійного фонду вирішують питання, які стосуються пересилки з Криму особових справ пенсіонерів, — наголосив Віктор Іванкевич. — Якщо ж немає такої необхідності, тоді через центральну базу даних беруть всю інформацію про цю людину і за новим місцем перебування їй призначають таку пенсію, яку вона отримувала в Криму.

Дуже важливе питання для переселенців — робота. Сьогодні, щоб працевлаштуватись, до служб занятості звернулось 398 людей з числа тих, хто переїхав із Криму та  м. Севастополя. Статус безробітного отримали 207 із них.

З урахуванням норм законодавства про зайнятість, 122 особам уже призначена виплата допомоги з безробіття. Іншим вона буде призначена найближчим часом, оскільки чинним законодавством передбачено, що така допомога надається з 8-го дня, а в окремих випадках – з 91-го дня після звернення в таку службу. Проте в будь-якому разі всі переселенці повинні знати: якщо вони звернуться за пошуком роботи до Державної служби зайнятості, їм нададуть всю необхідну допомогу і запропонують вакансії, які є в тому чи іншому регіоні.

— Хочу поінформувати, що сьогодні в Україні є дані про 63 тисячі вакансій, — наголосив заступник міністра. — Це не лише робота, яка не потребує фахових знань, але є й високооплачувані посади для кваліфікованих працівників, наприклад є вакансії і для працівників банківських установ тощо. Тому за бажанням кожен може знайти собі роботу.

Також до регіональних структур фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві звернулось семеро переселенців. Вони хотіли, щоб страхові виплати перевели за місцем їх фактичного проживання. Це зроблено. Звертаються переселенці і до фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Переважно для того, щоб проконсультуватись, як, наприклад, отримати виплати по лікарняних. Особливо коли йдеться про листки непрацездатності, видані у зв’язку з народженням дитини. Також у цих фондах введена система спрощеного порядку оформлення документів. Тобто якщо у людини, крім паспорта й ідентифікаційного коду, більше немає жодних підтверджувальних документів, то все одно потрібно звертатись в ці органи, і там переселенцю допоможуть. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua