Днями дніпропетровська делегація на зустрічі з керівництвом Міністерства культури України обговорювала питання включення цього культурного надбання до списку нематеріальної спадщини України. Включення козацьких пісень Дніпропетровщини до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України — одна з найголовніших умов для подальшого їх внесення  до списку термінової охорони під егідою ЮНЕСКО. Міністр культури України Євген Нищук активно підтримав цю пропозицію Дніпропетровської обласної ради.

«Всесвітнє визнання козацьких пісень, які є візитівкою Дніпропетровщини, показує, що наша держава має багату культурну спадщину, традиції. Ми їх поважаємо й передаємо із покоління в покоління. Дуже важливо, що наші ініціативи та роботу підтримують на державному рівні. Всі разом ми робимо одну важливу справу — зберігаємо наш культурний потенціал, виховуємо у молоді патріотизм та любов до рідного та національного», — підкреслив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.

Козацькі пісні Дніпропетровщини фахівці вивчали у фольклорних експедиціях. Фото надані прес-службою Дніпропетровської облради

Щоб козацькі пісні Придніпровського краю, де було п’ять із восьми Запорозьких Січей, отримали високий статус культурної спадщини України та людства, на Дніпропетровщині активно працюють. Музикознавці та представники місцевих органів влади провели фольклорні експедиції до 11 населених пунктів області, дослідили архіви науково-практичної лабораторії говірки і фольклору Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара. Перенесено на цифрові носії та вивчено записи пісень з фондів обласної телерадіокомпанії та лабораторії фольклору ДНУ. Усе напрацьоване розмістять на спеціальному сайті «Козацькі пісні Дніпропетровщини», який розробляють. Там можна буде знайти відео- та аудіозаписи, історичні довідки тощо. Крім того, у Дніпропетровській консерваторії ім. М. Глінки і на факультетах при обласних музичних училищах планують створити кафедри фольклору.

Торік в Баку на 8-й сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО дніпропетровська делегація домоглася, що Петриківський розпис як декоративно-орнаментальне малярство ХІХ—ХХІ століття теж було внесено до Списку нематеріальної культурної спадщини людства. Це перший в Україні об’єкт, який отримав такий статус.